screenshot

Zabrinuti roditelji podigli su se protiv bolesne lektire kojoj su izložena naša dječica od najranije školske dobi. Na citate su se zgrozili i voditelji emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’, no čak i oni su u eteru morali preskočiti najšokantnije citate.

U nastavku smo okupili neke od uznemirujućih citata koji vrlo jasno pokazuju zašto takvoj lektiri nije mjesto među djecom, a vjerojatno niti među odraslima.

Neki od citata koji podižu najviše prašine su:

“Ja ne dopuštam ženi ni da poučava ni da gospoduje čovjeku. Nek se dakle drži u šutnji.” (1. Timoteju 2: 12)

“Zato idi, i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i djecu i što je na sisi…” (1. Samuelova 15: 3)

“Blažen koji zgrabi i smrska o stijenu tvoju dojenčad!” (Psalam 137: 9)

“Kad čovjek proda svoju kćer za ropkinju, neka se ona ne oslobađa kao muški robovi.” (Izlazak 21: 7)

“A kad mu je pružila da jede, on je uhvati rukom i reče joj: “Dođi, sestro moja, lezi sa mnom! (…) Ali je on ne htjede poslušati, nego je svlada i silova je.” (2. Samuelova 13:11, 14)

“Stoga svu mušku djecu pobijte! A ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca! A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se.” (Brojevi 31: 17)

“Imam, evo, dvije kćeri s kojima još čovjek nije imao dodira: njih ću vam izvesti pa činite s njima što želite” (Postanak 19:8)

“Jer ona se još gorem bludu predala, opominjući se dana svoje mladosti kad se u Egiptu bludu odavala, uspaljujući se za razvratnicima kojima muška snaga bijaše kao u magaraca, a izljev kao u pastuha.” (Ezekiel 23: 19)

“Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!” (Luka 14: 26)

Ovo su samo neki od uznemirujućih citata iz knjige pod nazivom Biblija kojoj su djeca izložena od najranije školske dobi, a neki čak i prije. Iako vjeroučitelji tvrde da se svaki citat može staviti u kontekst i objasniti djeci, roditelji su zabrinuti da se radi o idejama koje se djeci uopće ne bi trebale predstavljati pa traže potpuno izbacivanje Biblije iz škola.

Vjeroučitelji se žale da bi vjeronauk tada ostao bez jedine literature, no obrazovni stručnjaci tvrde da je to možda dobra stvar jer nije normalno da se cijeli nauk temelji na samo jednoj knjizi.