OPĆI UVJETI KORIŠTENJA

Posjetom,  pristupanjem, pregledavanjem i korištenjem stranica (dalje u tekstu: Korištenje)  na Internetskoj adresi www.newsbar.hr, kao i svih pridruženih stranica i servisa na domeni newsbar.hr  te pripadajućeg sadržaja i usluga(dalje u tekstu: Portal), smatra se kako su posjetitelji i korisnici u svakom trenutku upoznati sa ovim Uvjetima korištenja (dalje u tekstu: Uvjeti) te da ih u potpunosti razumiju i prihvaćaju.

Korištenje Portala nije namijenjeno osobama mlađim od 18 godina.

Portal se sastoji od svih Internetskih stranica koje pripadaju NewsBar-u i povezanim društvima. Posjetitelji i korisnici Portala dužni su redovito čitati Uvjete korištenja te se smatra da su korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela u svakom trenutku upoznati sa važećim Uvjetima korištenja. 

NewsBar ima pravo u svakom trenutku, bez prethodne najave, promijeniti Uvjete korištenja Portala. NewsBar zadržava pravo korisniku ili posjetitelju zabraniti pristup Portalu ili njegovom pojedinom dijelu, ukoliko se ustanovi da je korisnik ili posjetitelj kršio ove Uvjete korištenja.NewsBar zadržava pravo promjene ili ukidanja bilo kojeg sadržaja ili usluge na Portalu ili njegovom dijelu bez obveze prethodne najave te neće biti odgovoran ni za kakve eventualne posljedice proizašle iz takvih promjena ili ukidanja.

NewsBar, povezana društva, partneri i pružatelji usluga ne preuzimaju odgovornost za Vaše korištenje ovog Portala te posjetitelji i korisnici prihvaćaju sve rizike koji nastaju iz korištenja te se obvezuju sadržaj koristiti isključivo za osobnu uporabu i na vlastitu odgovornost.

SADRŽAJ PORTALA

NewsBar je satirično-humoristični portal. Vijesti koje su objavljene na portalu su izmišljene s ciljem stvaranja satiričko-humorističnog djela te ih stoga ne treba shvaćati ozbiljno. Svaka sličnost sa stvarnim osobama, pojavama ili institucijama je slučajna. Osobe iz javnog života, odnosno javne osobe se mogu pojavljivati u sadržaju objavljenom na portalu samo kao akteri izmišljenih događaja. Svi njihovi stavovi, radnje, događaji vezani uz njih kao njihove izjave koje se citiraju u tekstu su izmišljeni.

INFORMACIJE O ŽIGU I AUTORSKIM PRAVIMA

NewsBar je registrirani nositelj ili licencirani korisnik žigova i vlasnik logotipova prikazanih na Portalu. Ostali nazivi proizvoda ili tvrtki koje se objavljuju na Portalu mogu biti registrirani žigovi trećih strana.

Korisnik ili posjetitelj Portala nije ovlašten koristiti objavljene žigove i logotipove te se izričito zabranjuje korištenje trgovačkih naziva i žigova prikazanih na Portalu bez prethodne pisane suglasnosti nositelja žiga.

Sav sadržaj objavljen na Portalu je zaštićen autorskim pravima, u skladu sa odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Zakona o žigu te drugih propisa u vezi autorskih prava i intelektualnog vlasništva.

Nositelj svih prava iskorištavanja i ostalih prava na sadržaju koji se nalazi na Portalu je NewsBar. Određeni sadržaji na Portalu su preuzeti uz dozvolu nosioca autorskih prava na tom sadržaju. U slučaju eventualne zlouporabe sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravima trećih osoba, NewsBar ne odgovara za takvu zlouporabu.  Fotografije, video uradci i tekstovi objavljeni na News Bar-u ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka NewsBar-a ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu NewsBar –u ili bilo kojoj trećoj strani. Fotografije, video uradci i tekstovi objavljeni na Portalu mogu se koristiti samo za osobne potrebe korisnika i na njihovu vlastitu odgovornost uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba.

Pristup Portalu ne daje korisniku ili posjetitelju pravo raspolaganja, izmjene, distribucije ili ponovnog objavljivanja, u cijelosti ili dijelom djela objavljenih na Portalu, bez izričitog pisanog pristanka NewsBar, povezanih društava ili trećih osoba, nosioca autorskih prava na istima.

POVEZIVANJE

Zabranjeno je povezivanje sa Portalom ili njegovim dijelom bez izričitog pisanog odobrenja NewsBara. Zabranjeno je i povezivanje korištenjem tehnika kao što je uokviravanje – framing, i preslikavanje – mirroring Portala ili njegovog dijela kao i skupljanje podataka – scrapping, rudarenje podataka – data minning s Portala ili njegovog dijela u bilo kojem obliku.

Portal sadržava poveznice između Portala i drugih internetskih stranica kojima upravljaju treće osobe. S obzirom kako NewsBar ne može kontrolirati sadržaj drugih stranica, a uvjeti korištenja tih stranica mogu biti različiti s ovima, NewsBar ne snosi nikakvu odgovornost za druge stranice, njihov sadržaj i način rada, posebno u pogledu tehnološke sigurnosti tih stranica. Korisnik ili posjetitelj je prilikom korištenja drugih stranica dužan koristiti antivirusnu zaštitu te se informirati o uvjetima korištenja drugih stranica.

Druge stranice koristite na vlastitu odgovornost, a poslovni odnos s vlasnicima i upraviteljima drugih stranica predstavlja Vaš rizik te prema NewsBar-u ili povezanim društvima nećete imati nikakvih eventualnih potraživanja koja bi proizašla iz Vašeg korištenja drugih stranica i poslovnog odnosa s vlasnicima i upraviteljima tih stranica.

SIGURNOST

Posjetitelj ili korisnik Portala mora biti svjestan činjenice kako prijenos podataka putem Interneta ne može biti apsolutno siguran te je na posjetitelj ili korisnik odgovoran i dužan poduzeti sve nužne mjere računalne zaštite i provjeriti ispravnost svih danih podataka.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI I OSOBNIH PODATAKA

NewsBar cijeni Vašu privatnost te se obvezuje poštivati anonimnost i privatnost korisnika Portala te će podatke koristiti i obrađivati isključivo u svrhu i namjenu određenu ovim Uvjetima.

NewsBar si pridržava pravo prikupljanja, obrade i objave podataka o korisnicima koji se odnose na način uporabe web servisa te demografske pokazatelje, ali isključivo bez otkrivanja identiteta korisnika i/ili osobnih podataka koji omogućuju otkrivanje identiteta korisnika. NewsBar prikuplja i bilježi podatke o „Internet Protocol – (IP)“ adresi korisnika ili o lokaciji računala za potrebe sistemskog administriranja, rješavanja kvarova ili unapređivanja tehničkih aspekata web servisa. Izdavač će automatizirano bilježiti podatke o navikama korištenja web servisa od strane korisnika, među ostalim i zapisničku datoteku o posjećenosti određenih stranica i/ili sadržaja. Takve podatke NewsBar koristit će isključivo u svrhu unapređivanja svoje usluge te prilagodbe i individualizacije promotivnih aktivnosti prema potrebama pojedinog korisnika.

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka imate pravo zatražiti pristup podacima koji se na Vas odnose te pravo na ispravak tih podataka.

Za više informacija o privatnosti možete se informirati na internetskim stranicama Agencije za zaštitu osobnih podataka ili nas izravno kontaktirati.

Dodatno , na Portalu koristimo usluge trećih strana, Google Analytics. Pružatelj tih usluga koristi tehnologiju kako bi nam pomogli u analizi načina korištenja našeg Portala. Podatke koje te treće strane prikupe (uključujući IP adresu) mogu biti ustupljeni trećim stranama na raspolaganje, kako bi, između ostalog, izvršili analizu korištenja Portala. Da bi ste saznali više o ovom načinu prikupljanja podataka te kako ih možete isključiti, posjetite stranice Google Analyticsa.

OGLAŠAVANJE OVISNO O INTERESIMA

Portal može prikupljati podatke o vašim aktivnostima na Internetu kako bismo Vam pružili oglase o proizvodima i uslugama prilagođene Vašim individualnim potrebama. Možemo prikupiti te podatke od trećih strana na internetskim stranicama koje objavljuju naše oglase. U sljedećem dijelu Politike privatnosti omogućili smo Vam uvidu u detalje i objasnili Vaš izbor.

Možda ćete vidjeti neke oglase na drugim internetskim stranicama jer smo angažirali treće strane, oglasne mreže, u svrhu oglašavanja putem Interneta. Kroz takve oglasne mreže, naše promidžbene poruke možemo  ciljano slati korisnicima ovisno o Vašim interesima, demografskoj skupini i drugom kontekstu. Putem  oglasne mreže, možemo pratiti Vaše online aktivnosti skupljajući podatke automatiziranim sredstvima. Takve oglasne mreže mogu koristiti prikupljene podatke kako bi Vam prikazali oglase koji mogu biti prilagođeni Vašim osobnim interesima. Podatke koje oglasne mreže prikupljaju uključuju podatke o posjeti internetskim stranicama i Vašim radnjama na internetskim stranicama. Ovo prikupljanje podataka vrši se i na našem Portalu i na internetskim stranicama trećih strana koje su dio oglasnih mreža. Ovaj postupak nam pomaže u praćenju učinkovitosti  naših marketinških aktivnosti.

KOLAČIĆI (COOKIES)

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.

Kako bi ova web stranica radila pravilno te kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unapređenja stranice, u svrhu poboljšavanja vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (Kolačić). Preko 90% svih web stranica koristi ovu praksu, a prema regulacijama Europske unije od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja Kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu Kolačića. Blokiranjem Kolačića dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće vam biti dostupne.

 Kolačići mogu spremati širok pojas informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili e-mail adresa). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koje Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti Vaše postavke Internet preglednika da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, uklonite spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju Internet preglednika i slično.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke Kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na ovom Portalu.

 Što su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju Internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.

 Što su stalni kolačići?

Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja programa Internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.

Što su kolačići  prve strane?

Kolačići od prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.

 Što su kolačići treće strane?

Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje Interneta u marketinške svrhe.

 Koristi li www.newsbar.hr?

Da, s primarnim ciljem kako bi vam naše web stranice omogućile bolje korisničko iskustvo.

 Postoje li na stranici kolačići s treće strane?

Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići nisu postavljeni od strane ovog Portala, ali neki služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.

Dodatne informacije o kolačićima

Trenutno postoji nekoliko web stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više informacija potražite na linku.

NewsBar, 01. siječnja 2020.