Josip

Hrvatska – Početkom godine splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić suspendirao je don Ivana Grubišića te on više ne može ispovijedati, propovijedati, slaviti misu i nositi svećeničko odijelo. Nadbiskup je objasnio i zbog čega je don Ivanu izrečena suspenzija. To su aktivno sudjelovanje u politici, prihvaćanje javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u građanskoj vlasti i neprilično ponašanje, koje je tuđe svećeničkom pozivu. Nakon te odluke ostatak biskupske konferencije na čelu s nadbiskupom Barišićem i nadbiskupom Bozanićem zaključio je kako je krajnje vrijeme da se kazne svi svećenici koji sudjeluju u politici. Tako su na red došli „moralisti“, koji su promicali stav da bi se Crkva kroz politiku trebala boriti protiv korupcije, krađe i gomilanja bogatstva te pomagati siromašnima i obrazovati narod. Prvo su suspendirani biskup Strossmayer i kardinal Haulik.

To što su oni odavno preminuli puka je formalnost, slično kao s beatifikacijom, duh i djela su vječni pa crkveni sud već ima pravni presedan – objasnio je fra.iur. Josip Kovač, službeni pravnik Katoličke crkve u Hrvatskoj.
Suspenzija je trajna, djeluje retroaktivno, ali s pravom žalbe, koju suspendirani mora podnijeti osobno u roku od osam sati. Ova odluka sa sobom nosi zahtjev da se odmah uklone sve crkvene titule iz povijesnih knjiga, imena ulica, trgova, ustanova, udruga, twister klubova i facebook fun stranica.

Možda ste propustili

Hipohondar umislio kako boluje od hipohondrije

Hipohondrija ili hipohondrijaza psihički je poremećaj koji izaziva bezgraničnu brigu za zdravlje…

Četnici pokrenuli svoju liniju proizvoda za njegu brade i kose – Troprstni Taft

Četnički pokret pokrenuo je svoju liniju proizvoda za njegu brade za sve…

Zagrepčanka (45) pokušala abortirati 25-godišnjeg sina nakon što je u Cosmu pročitala da život počinje u četrdesetoj

Zorica je godinama sumnjala da s njezinim sinom Milanom nešto nije u…

Juda odbio poljubiti Isusa jer se držao preporuka Stožera za civilnu zaštitu

“Koga ja poljubim, taj je, njega držite!” – rekao je Juda kada je sklapao dogovor sa farizejima u siječnju. No, kada su pregovarani uvjeti, još nije bilo koronavirusa.

Vlada naručila VR naočale za umirovljenike kako bi iskusili dostojanstven život u starosti

Vlada je obećala svakom umirovljeniku u Hrvatskoj dodijeliti set naočala za virtualnu…

HOROR KOD ŠIBENIKA: Mladenci proslavili vjenčanje spaljivanjem mrtvih svinja

Goste vjenčanja u jednom malom mjestu u blizini Šibenika nemalo je iznenadila…