zbog-mjere-o-odgodi-vjencanja-pred-oltar-stala-u-17-mjesecu-trudnoce
Flickr/42dreams

Mnogi parovi morali su odgoditi vjenčanja zbog koronakrize, no za razliku od mladenaca, djeca ne mogu čekati. Staroslavonski običaj ”s trbuhom pred oltar”, koji se proširio i ostatkom Hrvatske, došao je na naplatu u ova izazovna vremena pa se tako mladenke više ne stignu udati prije poroda.

Za komentar smo pitali našu stručnjakinju za znanost i odnošaje, Ljerku Fisting: ”Kad par napravi dijete, prvo prođe par mjeseci da žena uopće shvati da je trudna. Prvo misli da je jela previše sarme, onda misli da je od stresa, a kad partneru predloži test trudnoće, on je uvjerava da nije njegovo jer je izvukao na vrijeme. Kad par napokon prihvati trudnoću, počne se postavljati pitanje ”što će reći ljudi” pa parovi shvate da moraju početi planirati vjenčanje”.

”Ovisno o podrijetlu partnera, vjenčanja mogu imati i po 800 uzvanika pa je planiranje veliki izazov. Zbog toga su mladenke pred oltarom obično u šestom do devetom mjesecu trudnoće, no koronakriza je dodatno pogoršala stvar. Zbog odgođenih vjenčanja, samo u Slavoniji broj izvanbračne djece porastao je za 9.000%”, objašnjava Ljerka Fisting.

Osim što je zakomplicirala vjenčanja, koronakriza se odrazila i na Crkvu koja vrlo ozbiljno shvaća sakrament braka. Nedavno je djevojka iz Nuštra izbačena iz župe jer je dobila koronu prije braka te tako narušila predbračnu čistoću. Svećenik iz Vinkovaca predlaže da se vjenčanja potpuno zabrane do daljnjega jer u braku ima mjesta samo za troje, a trenutačno se među partnere, umjesto Svetog Duha, uvlači korona.

No, čini se da je vjera nekima jača od koronakrize pa je tako jedna mladenka iz Našica uspjela dočekati svoje vjenčanje s trbuhom i stala pred oltar u 17. mjesecu trudnoće. ”Bio je to veliki podvig, svaku noć sam molila Boga da izdržim još malo kako bih se mogla vjenčati kako spada, a ne kao neka nevjernice. Znate, puno je tu cura, čak i u ovako uglednom mjestu, koje rode prije vjenčanja. To mi je baš sramota, i za njih i za njihovu obitelj, ali i za našu župu. Ja sam zato izdržala i crkveno vjenčanje i svadbu. Stiskala sam noge cijelu noć, od prvog plesa do vlakića, ali isplatilo se, nisam zgriješila”, kaže nam novopečena supruga i majka iz Našica.

Njezin slučaj pravo je medicinsko čudo, a znanstvenici i teolozi sigurno će ga pokušati objasniti još stoljećima. Mnoge je ovo čudo podsjetilo na Djevicu Mariju, a jesu li Našice postale rodno mjesto osnivača nove religije, tek treba vidjeti, no teolozi su optimistični.

Možda ste propustili

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…