stozer Bozinovic Vili Beros Alemka 800x430 1
YouTube/MUP RH

Ustavni sud danas je trebao početi odlučivati o ustavnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite i njegovih mjera, no čini se da je rasprava odgođena do daljnjega. Ustavni suci, građani i političari doveli su u pitanje brojne mjere koje je Stožer donio, ali i ustavnost samog osnivanja Nacionalnog stožera koje nije bilo predviđeno zakonom već su zakoni usvojeni naknadno, kad su već provedene brojne mjere kao što su zatvaranje škola i obrta.

Odluka o ustavnosti ovih odluka je odgođena jer je Stožer zabranio zasjedanje Ustavnog suda zbog indikacija da predstavlja epidemiološku ugrozu. Kao neke od razloga, Stožer navodi da suci ne koriste sredstva za dezinfekciju ruku, ne nose maske i ne pridržavaju se socijalne distance.

”Ne želimo opstruirati rad Ustavnog suda, dapače, na prvom mjestu nam je zdravlje naših uvaženih i časnih sudaca. Ovu odluku donijeli smo teška srca jer silno marimo za slobode naših građana, ali najvažnija sloboda je ipak ona na život. Kako građana i sudaca, tako i Stožera”, pojasnio nam je član Stožera koji je želio ostati anoniman.

Iz Stožera tvrde da nisu potpuno ograničili rad Ustavnog suda jer u službenom priopćenju stoji da sud ne smije zasjedati samo prije i nakon ponoći. Tvrde da to ne bi trebalo ugroziti funkcionalnost suda, no već sad je jasno da će se i ova odluka pojaviti u raspravi o ustavnosti odluka Stožera, kad god na koncu dođe do zasjedanja.

Možda ste propustili

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…