andrej plenkovic photo
Photo by Arno Mikkor EU2017EE cc

Čitava dijaspora bruji o novoj mjeri Plenkovićeve Vlade kojom će svi povratnici iz EU, koji u Hrvatskoj žele otvoriti svoj biznis, uz poticaj za  samozapošljavanje od 150.000 kuna, dobiti i dodatnih 50.000 kuna za povratak u domovinu. No, to nije sve, oni koji unutar države žele preseliti poslovanje iz više razvijenih u manje razvijene krajeve, dobit će dodatni iznos od 25.000 kuna, tvrdi Jutarnji list.

Nova demografska mjera nosi naziv “Biram Hrvatsku“, a nju će Vlada uz sve druge nove aktivne mjere zapošljavanja, predstaviti na sjednici u četvrtak, dok će ju Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti na Upravnom vijeću idući tjedan. Ova ekshibicija porezne obveznike će koštati milijardu kuna, a moći će se koristiti od 1. siječnja iduće godine.

Teško je procijeniti kakve će rezultate polučiti ova mjera, no ono što je Vlada trebala istaknuti kao glavni argument za privlačenje mladih iseljenika jest činjenica kako svi povratnici uz 200.000 kuna mogu ostvariti i pravo na status branitelja. Hrvatska je, naime, samo u prošloj godini evidentirala 3.324 nova branitelja iz Domovinskog rata, koji se vjerojatno nisu željeli razmetati svojim ratnim stažom, pa su odlučili skromno pričekati 26 godina da bi se i službeno evidentirali.

Zanimljivo je za dodati kako je od 2017. godina broj novih branitelja porastao za 7.075, iz čega je lako zaključiti kako se taj broj eksponencijalno povećava iz godine u godinu. Stoga je vrlo lako moguće kako ćemo do 2025. godine dostići magičnu brojku od 100.000 novoregistriranih branitelja godišnje. I to je prilika koju bi ova Vlada trebala iskoristiti kako bi privukla iseljenike iz dijaspore.

Dok 200.000 kuna prosječnom Hrvatu zvuči kao primamljiv iznos, za naše kvalificirane stručnjake koji rade u inozemstvu ta brojka i nije baš toliko impresivna. Bar ne dovoljno da bi zamijenili prebivalište u Dublinu ili Frankfurtu s onim u Vukovaru ili Sinju. No, statusa branitelja je nešto potpuno drugo, to je potpuno nova dimenzija.

Društveni status, mirovina, prednost pri zapošljavanju, i dozvola za postavljanje šatora bilo gdje u centru glavnog grada, nešto je što mladi ne mogu dobiti nigdje u zapadnom svijetu. Uz to dolazi i privilegija da vas svi mediji naslovljavaju kao hrvatskog branitelja iz dobre obitelji, ukoliko ikada završite na naslovnicama, bilo zbog krađe kobasica iz susjedove pušnice ili vožnje s dvoznamenkastim brojem promila u krvi.

Braniteljski status je trenutno jedina prednost koju Hrvatska može ponuditi pred bilo kojom zemljom Europske unije ali i jedina prilika za privlačenje mladih natrag u Hrvatsku, stoga se nadamo kako će Vlada na vrijeme krenuti u realizaciju ovog projekta.

Možda ste propustili

Hrvatska dobila počasnu titulu samuraja zbog vrsno izvedenog demografskog harakirija

Iz Japana su nedavno stigle dobre vijesti za Hrvatsku, koja je primljena…

ODGOVOR ČITATELJIMA ‘Visoki časni sud HDZ-a’ nije vijest s NewsBara!

U posljednjih nekoliko sati smo primili veći broj poruka čitatelja NewsBara koji su…