plenković photo
Photo by Arno Mikkor/EU2017EE cc

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je veliko otkriće Index Istraga o trgovanju vrijednosnim papirima šefova i zaposlenika HNB-a, prema kojem je više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB.

Priča je to koja bi u većini razvijenih zemalja svijeta u samo nekoliko sati rezultirala ostavkama svih upletenih i vjerojatno pokojim uhićenjem, ali u Hrvatskoj nikoga nije previše zabrinula. Razlog tome vjerojatno leži u činjenici kako je to, prema riječima premijera Plenkovića, previše sofisticirana tema za prosječne građane (op. a. glasače HDZ-a).

I tako je još jedna velika priča zamalo pala u vodu jer baba Mara iz Bibinja nije uspjela shvatiti što je to Ilko Ćimić zapravo otkrio dok je tipkao o nekim transakcijama Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva. No, nekim čudom, novinari su uspjeli zaskočiti premijera neugodnim pitanjem je li razgovarao s guvernerom Borisom Vujčićem i hoće li od nadležnih institucija tražiti provođenje istrage.


– Zvao sam ga čim sam vidio u medijima i pitao sam ga što se događa. On će poslati pismeno očitovanje pa ćemo vidjeti – odgovorio je opušteno Plenković.


To u prijevodu znači kako je premijer zatražio od Vujčića da mu dostavi očitovanje o slučaju u koji je, prema tvrdnjama portala Index.hr, umješan i sam Boris Vujčić.

Što možemo zaključiti iz ovog slučaja?

Iz čitavog slučaja se nameće samo jedan logičan zaključak. Premijer Plenković razmišlja racionalno i ne želi dodatno opterećivati istražne organe, stoga je od od guvernera zatražio da provede auto-istragu, tj. istragu samog sebe. Na, ovaj će način ubrzati stvari, jer guverner može sebe ispitati u bilo koje doba dana, ne mora čekati odvjetnika, nema skupih financijskih vještanjenja, i ono najvažnije – guverener se ne mora čak niti snimati dok se ispituje.

S druge strane, budući da je core-business HNB-a nadzor financijskih institucija, guverner je vjerojatno najkvalificiranija osoba za provođenje takve istrage, tako da će izvještaj sigurno biti vjerodostojan.

Autoistraga – spas za Hrvatsku

Provođenje autoistraga ili samoistraga mogao bi biti ključ rješenja za gorući hrvatski problem – neučinkovitog pravosuđa. Zamislite samo da je samo u slučaju bivšeg ministra Lovre Kuščevića, umjesto USKOK-a, istragu proveo sam Lovro Kuščević. USKOK-u su navodno trebale dvije pune godine da samo otkrije i prebroji sve njegove nekretnine, a bivši ministar bi to mogao izvesti u par minuta. Ili slučaj dr. Ive Sanadera, koji da je dobio priliku da se samoistraži, nikada ne bi morao usred ljeta krenuti na skijanje u Salzburg.

Sada nam ne preostaje ništa drugo nego čekati da se guverner HNB-a samoistraži, jer tko zna, možda se i on sam iznenadi kada otkrije nešto o sebi što nije znao ni sam.

Možda ste propustili

Zagrepčanin (86) nije se cijepio, a posljednje što je rekao unuku bilo je: Idiote, stojiš mi na crijevu za kisik!

Kao bomba odjeknula je još jedna tužna vijest o muškarcu iz Novog…