plenković photo
Photo by Arno Mikkor/EU2017EE cc

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je veliko otkriće Index Istraga o trgovanju vrijednosnim papirima šefova i zaposlenika HNB-a, prema kojem je više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB.

Priča je to koja bi u većini razvijenih zemalja svijeta u samo nekoliko sati rezultirala ostavkama svih upletenih i vjerojatno pokojim uhićenjem, ali u Hrvatskoj nikoga nije previše zabrinula. Razlog tome vjerojatno leži u činjenici kako je to, prema riječima premijera Plenkovića, previše sofisticirana tema za prosječne građane (op. a. glasače HDZ-a).

I tako je još jedna velika priča zamalo pala u vodu jer baba Mara iz Bibinja nije uspjela shvatiti što je to Ilko Ćimić zapravo otkrio dok je tipkao o nekim transakcijama Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva. No, nekim čudom, novinari su uspjeli zaskočiti premijera neugodnim pitanjem je li razgovarao s guvernerom Borisom Vujčićem i hoće li od nadležnih institucija tražiti provođenje istrage.


– Zvao sam ga čim sam vidio u medijima i pitao sam ga što se događa. On će poslati pismeno očitovanje pa ćemo vidjeti – odgovorio je opušteno Plenković.


To u prijevodu znači kako je premijer zatražio od Vujčića da mu dostavi očitovanje o slučaju u koji je, prema tvrdnjama portala Index.hr, umješan i sam Boris Vujčić.

Što možemo zaključiti iz ovog slučaja?

Iz čitavog slučaja se nameće samo jedan logičan zaključak. Premijer Plenković razmišlja racionalno i ne želi dodatno opterećivati istražne organe, stoga je od od guvernera zatražio da provede auto-istragu, tj. istragu samog sebe. Na, ovaj će način ubrzati stvari, jer guverner može sebe ispitati u bilo koje doba dana, ne mora čekati odvjetnika, nema skupih financijskih vještanjenja, i ono najvažnije – guverener se ne mora čak niti snimati dok se ispituje.

S druge strane, budući da je core-business HNB-a nadzor financijskih institucija, guverner je vjerojatno najkvalificiranija osoba za provođenje takve istrage, tako da će izvještaj sigurno biti vjerodostojan.

Autoistraga – spas za Hrvatsku

Provođenje autoistraga ili samoistraga mogao bi biti ključ rješenja za gorući hrvatski problem – neučinkovitog pravosuđa. Zamislite samo da je samo u slučaju bivšeg ministra Lovre Kuščevića, umjesto USKOK-a, istragu proveo sam Lovro Kuščević. USKOK-u su navodno trebale dvije pune godine da samo otkrije i prebroji sve njegove nekretnine, a bivši ministar bi to mogao izvesti u par minuta. Ili slučaj dr. Ive Sanadera, koji da je dobio priliku da se samoistraži, nikada ne bi morao usred ljeta krenuti na skijanje u Salzburg.

Sada nam ne preostaje ništa drugo nego čekati da se guverner HNB-a samoistraži, jer tko zna, možda se i on sam iznenadi kada otkrije nešto o sebi što nije znao ni sam.

Možda ste propustili

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…

Novi slučaj trovanja u Rijeci: Muškaracu (43) nakon čaše mineralne dijagnosticiran prijelom podlaktice

Večeras je u KBC-u Rijeka zaprimljen novi slučaj teškog trovanja mineralnom vodom.…

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…