doktor zubar
Side view of male Caucasian doctor checking senior male Caucasian patient mouth with otoscope at clinic at retirement

Novi i izuzetno opasan trend prisutan među srednjovječnim Hrvatima svakog dana uzima sve više žrtava. Kako izvještava PU Zagrebačka, sve više Zagrepčana se odlučuje na izuzetno opasan zahvat samostalnog učenja njemačkog jezika u nekontroliranim uvjetima. Građani sve češće samostalno skidaju različite aplikacije koje im jamče samostalno i učenje njemačkog jezika bez ikakvog stručnog nadzora, zbog čega je samo u prošloj godini zabilježeno čak 40 teških ozljeda govornih organa.

Najnoviji takav slučaj dogodio se jučer nakon što je 60-ogodišnji Zagrepčanin skinuo aplikaciju neprovjerenog izdavača i u jednom danu pokušao doći do A.3 stupnja poznavanja jezika. Muškarac je bez problema savladao prve riječi koje mu je izbacila aplikacija na levelu A 1.1. Nakon što je točno izgovorio; ‘Tisch’, ‘Hund’, ‘Vater’ i ‘Knapie’, pomislio je kako je prirodni talent za njemački pa je preskočio sve A1 i A2 levele te je odmah otvorio A3 level. A tamo ga je čekao kobni ‘Streichholzschächtelchen’

Kobni ‘Streichholzschächtelchen’

Ispočetka je pokušao složenu riječ rastaviti na djelove, ali kada bi došao do posljednjeg dijela, zaboravio bi prvi. Zatim je pokušao izgovoriti sve zajedno, ali jezik jednostavno nije mogao pratiti njegov misaoni tok. Vrhom jezika je prebrojao sve kutnjake, savijao ga je kao crna rupa prostor-vrijeme, ali uzalud. A kada je uz sve to pokušao još izgovoriti i taj famozni umlaut ‘ä’ začuo je samo ‘kvrc

Stručnjaci iz škole stranih jezika Polyglotte upozoravaju kako je izuzetno opasno učiti njemački bez nadzora specijalizirane osobe, jer su moguće ovakve ali čak i teže ozljede.

-Zamislite samo što bi se tek dogodilo da je umjesto ‘Streichholzschächtelchen’ došao do riječi ‘Kreuzschlitzschraubendreher’? Pa jadnik bi zube skupljao po sobi!

U mnogim stranim zemljama učenje njemačkog jezika se tretira poput nošenja vatrenog oružja, pa je tako propisano da taj zahvat mogu izvoditi samo profesionalno obučeni stručnjaci i u strogo kontroliranim uvjetima. No, u Hrvatskoj to nažalost nije slučaj.

Stručnjaci vrlo dobro znaju da je prilikom učenja tog jezika izuzetno važno odraditi kvalitetnu pripremu poput istezanje jezika prije samog učenja, a za zahtjevnije riječi ponekad savjetuju i korištenje lubrikanta za jezik – kao ne bi došlo do ovakvih ozljeda.

Izbor je na vama, ukoliko želite naučiti njemački uvijek možete skinuti neku aplikaciju i izložiti svoj jezik i zube riziku, ili možete kliknutina ovaj link i učiti najopasniji jezik na svijetu u strogo kontroliranim uvjetima u stručni nadzor kvalificiranih profesionalaca… a uz to dobijete i besplatan lubrikant za jezik.

Možda ste propustili

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

Na graničnom prijelazu Nova Gradiška zbog primanja mita uhićen policijski pas (8)

Danas je na graničnom prijelazu Nova Gradiška, na granici Hrvatske i Bosne…