masoni remetinec
foto: Plava kuverta

Osnovni postulat masonskih loža, zavjet tajnosti, pao je u vodu istupom dr. Nikice Gabrića, koji je zbog svoje funkcije postao žrtvom ucjene. To je ohrabrilo sve više nezadovoljnih članova ove tajne organizacije da javno progovore o problemima koji ih muče, a o kojim do sada nisu smjeli govoriti.

Freemasons, slobodni zidari ili kako se u hrvatskoj zovu slobodni građevinari, djeluju u hrvatskoj od 18. stoljeća, a njihov je rad oduvijek bio zvijen velom tajni. Do sada se vjerovalo kako u Hrvatskoj aktivno djeluju tri velike lože s 800 članova. No, sada se pojavila informacija o četvrtoj, najvećoj loži, za koju javnost još nije znala.

Velika loža Plave kuverte osnovana je 1991. godine, a sjedište joj je u zatvoru Remetinec. Osnovali su je slobodni građevinari s ciljem promoviranja ideje o slobodnoj gradnji, tj. o gradnji bez građevinske dozvole.

-Hrvatski masoni su izuzetno neobrazovani u odnosu na kolege u inozemstvu, pa zato mislim kako su oni potpuno pogrešno shvatili značenje riječi ‘freemasonry’ ili ‘slobodno zidarstvo’, pa zato u Hrvatskoj slobodni zidari vjeruju da im ta titula omogućava gradnju kuće ili zgrade bez građevinske dozvole – tvrdi naš doušnik iz konkurentske masonske lože, zaposlen u državnom odvjetništvu.

Ova loža ima preko 2.000 aktivnih članova, a registrirana je u Remetincu čisto iz logističkih razloga, jer je to bilo jedino mjesto gdje bi mogli okupiti većinu svojih članova u isto vrijeme.

Proces inicijacije u ovoj loži malo je drugačiji od onoga u drugim ložama. Članovi mogu dobiti pozivnicu isključivo u slučaju trajnog preseljenja u Remetinec, tj. u trenutku pravomoćnosti presude. Tada članovi Plave kuverte analiziraju njegov životni put i dostignuća, a informacije prikupljaju čitajući spis s Kaznenog suda.

U trenutku primanja u ložu, članovi dobivaju tri tajna znaka; tajno rukovanje, tajnu riječ i tajni kontakt suca Ustavnog suda – ukoliko odluči rušiti pravomoćnu presudu na Ustavnome sudu. No, budući da izlaskom iz Remetinca automatski prestaje i članstvo u ovoj uglednoj organizaciji, nepisano je pravilo da članovi Plave kuverte treći tajni znak nikada ne koriste.

Još jedna specifičnost koja se veže uz ovu ložu jest činjenica da, za razliku od ostalih loža koje imaju svog velikog meštra, ova loža tu funkciju nema. Slobodni građevinari vjeruju da će doći trenutak kada će u njihove redove doći ‘Veliki izbavitelj’, koji će izvesti slobodne građevinare kako bi slobodno šetali zemljom i širili svoje ideje o slobodnoj gradnji diljem zaštićenih građevinskih zona, no taj se trenutak još nije dogodio.

Jedini koji su prema svom CV-u bili kvalificirani za tu funkciju su bili dr. Ivo Sanader i Milan Bandić, no budući da su obojica odlučila iskoristiti treći tajni znak, više nisu članovi ove lože. Taj potez je poljuljao vjeru u dolazak ‘Velikog izbavitelja’ kod mnogih članova, ali nada se ponovno pojavila kada je najavljen dolazak najvećeg građevinara, koji će Plavoj kuverti pristupiti čim obavi sve zdravstvene preglede u Njemačkoj.

Možda ste propustili

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…