skolske maske
GoogleMaps/Flickr-Justin Hall

Roditelji iz Strmeca na društvenim su se mrežama požalili na maske koje su njihova djeca dobila od škole jer više ne znaju trebaju li djecu upisati na katolički ili muslimanski vjeronauk. Prevelike maske prekrivaju školarce od glave do pete, a još ostane i malo materijala za plašt.

Neki od komentara roditelja vrlo slikovito opisuju zbunjujuće maske pa ih prenosimo u nastavku: ”Zamolila sam susjeda s autom da mi pokupi dijete iz škole, a kad ga je ostavio pred kućom, mislila sam da netko izbacuje vreću krumpira. Već sam počela vikati da ne trebamo krumpira i zelja jer smo kupili prošli tjedan, a onda sam vidjela da je to moj sin”, piše jedna majka.

”Skoro sam doživjela srčani udar! Jednom tjedno odlazim našoj lokalnoj gatari putem koje pričam s majkom. Ona je u Australiji pa je jeftinije tako nego telefonom. No, kad sam vidjela sina koji se vratio iz škole, prvi put sam povjerovala u duhove! Izgledao je kao neka sablast u toj ogromnoj maski koja se vijorila za njim, mislila sam da mi se priviđaju duhovi!”, komentirala je druga zabrinuta majka.

”Moja kći ide u osmi razred i oni su dobili premale maske. Sve joj se vidi! Stalno je učimo da u školu ne smije ići oskudno odjevena, a onda joj iz škole daju takvu minijaturnu masku koja izgleda kao da bi je Kim Kardashian mogla nositi na plaži. Strašno!”, objašnjava treća majka koja upozorava da nisu sve maske prevelike već su neke premale.

Iz komentara roditelja može se zaključiti da je škola naručila maske svih veličina, osim onih prikladnih njihovoj djeci pa se postavlja pitanje tko je bio zadužen za naručivanje maski i kakav je imao plan. Upit smo poslali županu, a dobili smo sljedeći odgovor: ”Planirali smo naći najboljeg i najpovoljnijeg dobavljača maski pa smo nekoliko dana pretraživali internet. Baš kad smo bili spremni donijeti odluku, počeli su nam iskakati oglasi na Facebooku, stizati SMS i e-mail poruke koje su nam promovirale istog dobavljača. Riječ je o Zhang Wei Kovačeviću, vrlo uglednom dobavljaču maski koji nam je obećao popust od 120%. U svim oglasima pisalo je da je ”veoma popust, specijal ponud, najbolji u tržišnica” pa nismo imali razloga sumnjati u isplativost njegove ponude. Nažalost, sada slutimo da smo možda nasjeli na internetsku prevaru, a sudeći po kvaliteti robe, uopće nije riječ o hrvatskom dobavljaču već vjerojatno o talijanskom”.

Kako u školstvu uvijek nedostaje novaca, shvaćamo da se pri pokušajima uštede mogu potkrasti i ovakve greške pa smo poslali upit MUP-u ima li kakve spoznaje o takozvanom Zhang Wei Kovačeviću.

”Zhang Wei Kovačević je lažno ime kojim se ponekad predstavljaju zaposlenici prevarantske firme koja već neko vrijeme djeluje na našim prostorima. Teško ih je uhvatiti jer promijene ime čim raspišemo tjeralicu. Do sada smo tako raspisali tjeralice za Zhang Wei Horvata, Zhang Wei Kovačića, Zhang Wei Perića, Zhang Wei Tomića, Zhang Wei Šarića, Zhang Wei Novaka i Zhang Wei Kovačevića. Nekim je kriminalcima nažalost nemoguće stati na rep pa apeliramo na građane da se sami pokušaju zaštititi od njih. Nadamo se da će ova informacija spriječiti daljnje prevare”, poručuju iz policije.

Istražili smo i povezanost naručenih maski s Afganistanom jer neki komentari na društvenim mrežama sugeriraju da ih maske podsjećaju na pokrivala za žene kakva se nose u toj zemlji. Istraga je pokazala da su afganistanske škole nasjele na istu prevaru prije više desetljeća, a kako im je to bila najjeftinija opcija, odlučili su da će umjesto običnih, ali skupljih maski jednostavno prigrliti prevelike maske koje pokrivaju cijelo tijelo. Kako su godine odmicale, tako su se maske pretvorile u školsku uniformu, a onda i u uniformu za sve žene dok ih netko nije proglasio religijskom normom. Djevojčice i žene iz Afganistana tako i dan danas nose pokrivala koja su nekad davno škole naručile od Zhang Wei Ahmadija, a koje su se uvukle u muslimansku doktrinu jer su bile najjeftinije na tržištu.

Možda ste propustili

Horor u Osijeku: Umirovljenik nakon cijepljenja zablokirao, doktori ga morali resetirati

Nakon što je u Domu za odrasle sv. Nevjerni Toma u Osijeku…

Sve više umirovljenika upisuje tečajeve stranih jezika kako bi mogli razgovarati sa svojim unucima

Rezultati najnovijeg istraživanja kojeg je objavio Državni zavod za statistiku pokazuju kako…

Stožer najavio pomicanje zabrane prodaje alkoholnih pića na 23:45 ako se ne smanji broj novozaraženih

Nacionalni stožer civilne zaštite za vikend je objavio nove mjere za borbu…

Stožer: Od ponedjeljka se otvaraju ‘TERETANE TO GO’, građani će moći iznajmljivati sprave za vježbanje na ulici

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se od ponedjeljka dozvoli…

Srbija postala prva zemlja na svijetu po broju cijepljenih Hrvata

Nakon što je dugo vremena bila broj jedan u Europi po broju…

Hrvat zadobio trostruku frakturu jezika nakon što je bez pripreme pokušao izgovoriti ‘Streichholzschächtelchen’

Novi i izuzetno opasan trend prisutan među srednjovječnim Hrvatima svakog dana uzima…