student diploma
Processed with VSCO with a5 preset

Najnovije istraživanje o trendovima na tržištu rada pokazalo je kako poslodavcima diploma više nije najbitnija kvalifikacija za dobivanje posla. S obzirom na broj objavljenih poslova na HZZ-u i specijaliziranim portalima za zapošljavanje možemo zaključiti kako je od ove godine certifikat iz poznavanja njemačkog jezika postao traženija kvalifikacija od diplome s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Statistike su pokazale kako radnici koji poznaju njemački jezik posao pronalaze puno brže čak i od onih koji imaju članske iskaznice političkih stranaka, zbog čega je interes za školama stranih jezika postao veći nego za predizbornim domjencima.

-A gledajte, ovo je bilo i za očekivati. Ako uzmete za primjer jednog mladog čovjeka koji ima 25 godina, tek je završio fakultet i učlanio se u stranku, šta on može očekivati u Hrvatskoj? Eventualno 10 do 12 tisuća kuna početne plaće kao direktor nekog gradskog poduzeća. A da je umjesto fakulteta išao na tečaj njemačkog jezika, u Frankfurtu bi čak i na baušteli mogao zarađivati 20 – 25 tisuća kuna. Mi se s tim pokušali boriti, ali jednostavno ne ide – objasnio je Hrvoje Kovačević, zamjenik direktora HZZ-a.

Ovo je još jedan veliki udar na visokoškolsko obrazovanje nakon što su tehnološki divovi poput Googlea i Microsofta objavili kako diploma nije potrebna ako se pokaže zavidno znanje i sposobnost obavljanja određenih poslova.

Osim stranih tvrtki koje hrvatske radnike sa znanjem stranog jezika vrebaju kao hrvatski političari višak cjepiva, sve više domaćih tvrtki se također izvozno orijentira prema njemačkom i austrijskom tržištu. Stoga ne iznenađuje kako su ovogodišnji maturanti od svih fakulteta najviše interesa iskazali za tečajevima stranih jezika.

S obzirom na to kako upravo kreću tečajevi stranih jezika, upravo sada je pravo vrijeme da kliknete na ovaj link i upišete tečaj njemačkog ili nekog drugog jezika, jer broj mjesta je ograničen i za razliku od Pfizera i Moderne, kod njih nema viška.

Možda ste propustili

Ekonomski fakultet uvodi smjer ‘čekanje na burzi’

Dobre vijesti stižu nam s ekonomskog fakulteta koji je najavio uvođenje smjera…

Devetogodišnja djevojčica namazala se kremom koja pomlađuje deset godina i nestala bez traga

Užas, horor, jeza… Slabe su to riječi da bi mogle opisati tragediju…

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…

Konzervativci traže da se iz obrazovnog sustava izbace višeznamenkasti brojevi s istim znamenkama jer asociraju na istospolne zajednice

Konzervativne udruge traže da se iz obrazovnog sustava izbace višeznamenkasti brojevi s…

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…