unuk baka 2

Rezultati najnovijeg istraživanja kojeg je objavio Državni zavod za statistiku pokazuju kako prosječan hrvatski umirovljenik mora savladati minimalno dva strana jezika, ukoliko želi normalno komunicirati sa svojim unucima. Ovi podaci su uistinu zabrinjavajući, ako uzmemo u obzir kako do 2013. godine umirovljenici nisu uopće morali znati govoriti strane jezike te da su sa svojim unucima bez problema razgovarali na hrvatskom, uz eventualno pokoju riječ iz bosansko-hercegovačkog rječnika.

-Dva su faktora koja su najviše utjecala na ovaj trend. Prvi je, logično iseljavanje zbog čega unuci kao materinji jezik uče engleski, njemački i francuski. A drugi je faktor pojava tog nesretnog YouTubea, na kojem djeca danas vise od dana svog začeća. Čim se dokopaju tableta ili telefona zakače se na prvi jezik kojeg čuju i to im postaje materinji jezik – objasnio je prof.dr.sc. Miodrag Slab, voditelj istraživanja.

Iz škole stranih jezika Polyglotte su potvrdili kako je primijećen trend povećanog interesa za stranim jezicima, a najviše se traže engleski, njemački, španjolski i francuski. Umirovljenici navedene strane jezike savladavaju u pravilu bez većih problema, tako da već nakon tri mjeseca tj. završenog prvog stupnja umirovljenici bez problema mogu započeti razgovarati sa svojim unucima.

Kako neslužbeno doznajemo, zabilježen je tek jedan slučaj nesretne umirovljenice koja je pokušala savladati mađarski – ali bezuspješno. Nakon što je tri semestra slušala predavanja prvog stupnja na kraju je jednostavno odustala i odlučila blokirati unuka na svim društvenim mrežama. Osim toga, nabavila si je slušni aparat kako bi se mogla praviti da ga ne čuje kada joj dođe u posjetu.

Još jednom podsjećamo kako su upisi na tečajeve stranih jezika još uvijek u tijeku, tako da ako kliknete na ovaj link i upišete svoj tečaj još danas, do ljeta možete naučiti kako se na njemačkom ili engleskom kaže sarma i skuhati svom unuku njegovo najdraže jelo.

Možda ste propustili

Srbija postala prva zemlja na svijetu po broju cijepljenih Hrvata

Nakon što je dugo vremena bila broj jedan u Europi po broju…

Velike promjene na tržištu rada: Certifikat iz njemačkog jezika postao vrjedniji od diplome FER-a

Najnovije istraživanje o trendovima na tržištu rada pokazalo je kako poslodavcima diploma…

Hrvat zadobio trostruku frakturu jezika nakon što je bez pripreme pokušao izgovoriti ‘Streichholzschächtelchen’

Novi i izuzetno opasan trend prisutan među srednjovječnim Hrvatima svakog dana uzima…

Stožer najavio pomicanje zabrane prodaje alkoholnih pića na 23:45 ako se ne smanji broj novozaraženih

Nacionalni stožer civilne zaštite za vikend je objavio nove mjere za borbu…

Stožer: Od ponedjeljka se otvaraju ‘TERETANE TO GO’, građani će moći iznajmljivati sprave za vježbanje na ulici

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se od ponedjeljka dozvoli…

Horor u Osijeku: Umirovljenik nakon cijepljenja zablokirao, doktori ga morali resetirati

Nakon što je u Domu za odrasle sv. Nevjerni Toma u Osijeku…