unuk baka 2

Rezultati najnovijeg istraživanja kojeg je objavio Državni zavod za statistiku pokazuju kako prosječan hrvatski umirovljenik mora savladati minimalno dva strana jezika, ukoliko želi normalno komunicirati sa svojim unucima. Ovi podaci su uistinu zabrinjavajući, ako uzmemo u obzir kako do 2013. godine umirovljenici nisu uopće morali znati govoriti strane jezike te da su sa svojim unucima bez problema razgovarali na hrvatskom, uz eventualno pokoju riječ iz bosansko-hercegovačkog rječnika.

-Dva su faktora koja su najviše utjecala na ovaj trend. Prvi je, logično iseljavanje zbog čega unuci kao materinji jezik uče engleski, njemački i francuski. A drugi je faktor pojava tog nesretnog YouTubea, na kojem djeca danas vise od dana svog začeća. Čim se dokopaju tableta ili telefona zakače se na prvi jezik kojeg čuju i to im postaje materinji jezik – objasnio je prof.dr.sc. Miodrag Slab, voditelj istraživanja.

Iz škole stranih jezika Polyglotte su potvrdili kako je primijećen trend povećanog interesa za stranim jezicima, a najviše se traže engleski, njemački, španjolski i francuski. Umirovljenici navedene strane jezike savladavaju u pravilu bez većih problema, tako da već nakon tri mjeseca tj. završenog prvog stupnja umirovljenici bez problema mogu započeti razgovarati sa svojim unucima.

Kako neslužbeno doznajemo, zabilježen je tek jedan slučaj nesretne umirovljenice koja je pokušala savladati mađarski – ali bezuspješno. Nakon što je tri semestra slušala predavanja prvog stupnja na kraju je jednostavno odustala i odlučila blokirati unuka na svim društvenim mrežama. Osim toga, nabavila si je slušni aparat kako bi se mogla praviti da ga ne čuje kada joj dođe u posjetu.

Još jednom podsjećamo kako su upisi na tečajeve stranih jezika još uvijek u tijeku, tako da ako kliknete na ovaj link i upišete svoj tečaj još danas, do ljeta možete naučiti kako se na njemačkom ili engleskom kaže sarma i skuhati svom unuku njegovo najdraže jelo.

Možda ste propustili

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

Na graničnom prijelazu Nova Gradiška zbog primanja mita uhićen policijski pas (8)

Danas je na graničnom prijelazu Nova Gradiška, na granici Hrvatske i Bosne…