hacker photo
Photo by Infosec Images cc

Hakerski napadi u Hrvatskoj ne prestaju. Nakon hakerskog napada na A1, na meti se našao i jedan osječki fakultet. Napad se dogodio tijekom vikenda kada su nepoznati hakeri računala fakulteta zarazili virusima koji su onemogućili njihovo korištenje. Hakeri su na računalima ostavili i poruku u kojoj su tražili plaćanje naknade u kriptovalutama kao naknadu za otključavanje istih.

Fakultet: Novca nemamo, ali možemo se nekako dogovoriti

Uprava fakulteta je odmah je o svemu obavijestila policiju, no računala su ostala i dalje zaključana. Zbog čitave situacije onemogućeno je normalno funkcioniranje rada fakulteta budući da se zaposlenici ne mogu ulogirati na Facebook i Instagram.

Budući da Sveučilište u budžetu nema sredstva predviđena za isplate hakerskih ucjena, odlučili su im ponuditi kompenzaciju u jedinoj stvari koja ima konkretnu tržišnu cijenu – doktorate iz ekonomije.

-Mi smo svjesni kako je ovo malo neobičan oblik kompenzacije, ali Fakultet jednostavno nema novca, ovo je sve što možemo ponuditi. Sigurni smo kako su gospoda hakeri razumni ljudi te da će prihvatiti našu ponudu jer ovi doktorati dobro kotiraju na tržištu. U Dalmaciji uvijek postoji velika potražnja za njima, uvijek ih mogu prodati političarima u usponu ili ih pak mogu pokloniti prijateljima ili članovima obitelji – stoji u pozivu kojeg je fakultet objavio na stranicama.

Hakeri se još uvijek nisu očitovali o ponudi osječkog fakulteta, ali stručnjaci sumnaju da će hakeri pristati na kompenzaciju budući da je cijena tih doktorata u konstantnom padu zbog prevelike ponude na tržištu.

Možda ste propustili

Devetogodišnja djevojčica namazala se kremom koja pomlađuje deset godina i nestala bez traga

Užas, horor, jeza… Slabe su to riječi da bi mogle opisati tragediju…

Radi brže isporuke Overseas Express će svoje pakete slati vlakovima HŽ-a

Ulaskom u 2018. godinu Overseas Express ulazi u partnerstvo s Hrvatskim željeznicama,…

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…

ODGOVOR ČITATELJIMA ‘Visoki časni sud HDZ-a’ nije vijest s NewsBara!

U posljednjih nekoliko sati smo primili veći broj poruka čitatelja NewsBara koji su…

Na slavonskim svadbama mladenke sve ćešće moraju gađati buketom djevojke, jer ih ove više ne žele loviti

Tako barem svjedoči sve više gostiju na svadbama. Mlade su do prije…