burke

Sarajevo, najljepši grad Bosne i Hercegovine, grad s najviše ćevapa po glavi stanovnika i još većim brojem otrovnih čestica po kubnom metru zraka, postao je i prvi grad na svijetu u kojem su muškarci počeli nositi burke, tradicionalnu nošnju žena islamske vjeroispovijesti.

No, Sarajlije se na ovaj modni iskorak nisu odlučili zbog modne (r)evolucije, nego zbog nužde, budući da je u Sarajevu zbog dugotrajne rekordne zagađenosti zraka gotovo nemoguće kupiti maske u ljekarnama, a opće je poznato kako su burke izrađene od guste tkanine koja potpuno prekriva lice i kao takva može poslužiti kao odličan filter zraka.

Novi trend je izazvao zgražanje i bijes poglavara islamske vjerske zajednice koji su napali Sarajlije zbog kršenja vjerskih propisa i kako kažu, izrugivanja s običajima muslimanskog naroda.

-Ja sam praktični vjernik, poštujem Kuran, al jarane, kad je Kuran pisan tad nije bilo Golfa dvice dizelaša – izjavio je Haris Bajrić, jedan od prvih Sarajlija koji je posudio odjevnu kombinaciju od majke.

No nisu samo Bošnjaci prihvatili novi trend, pa je tako zabilježen incident kada su se u BBI shoping centru potukla dva muškarca u burkama. U policijskom izvještaju stoji kako je do incidenta došlo kada je bosanski Srbin Milorad C. (41), koji nije želio razotkriti svoju nacionalnu pripadnost, na kiosku pozdravio prodavačicu u burki sa ‘selam alejkum’. No, problem je nastao jer je prodavačica na kisku zapravo bio bosanski Hrvat Marko B. (36) koji je taj pozdrav shvatio kao provokaciju i nasrnuo na Milorada, zbog čega je došlo do fizičkog obračuna.

Nakon ovog incidenta oglasio se i srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je poručio kako neće dozvoliti ovakvu diskriminaciju srpskog naroda te je podsjetio kako je Srbija jamac Daytonskog sporazuma koji bosanskim Srbima jamči jednak i ravnopravan modni izričaj u Bosni Hercegovini u svim segmentima, pa tako i u nošenju burki.

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije želio komentirati ovaj slučaj dok ne dobije službeni izvještaj, te je najavio kako će to biti prva tema bilateralnog sastanka s turskim predsjednikom Erdoğanom.


Možda ste propustili

Grupa izbjeglih ustaša osnovala Kukaste Križevce usred brazilske prašume

Znanstvena ekspedicija je u zapadnim predjelima Amazone pronašla tajno naselje ustaške emigracije…

PUTIN U ŠOKU: Ne može vjerovati da je netko u Rusiji otrovao šefa oporbe i to još bojnim otrovom

Vijest kako je ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom…

Hrvatska dobila počasnu titulu samuraja zbog vrsno izvedenog demografskog harakirija

Iz Japana su nedavno stigle dobre vijesti za Hrvatsku, koja je primljena…

Vatikan zabranio gotovinska plaćanja za oprost grijeha

Zbog sve češće prakse neizdavanja računa i oprosta grijeha na crno Vatikan je zabranio plaćanje usluga ispovijedi gotovinom. Uskoro se očekuje i uvođenje fiskalnih blagajni kako bi građani bili sigurni da su njihovi grijesi uistinu i oprošteni te da je na njih plaćen porez.

ŠOKANTNO: Policajac u SAD-u zaustavio Afroamerikanca koji nakon toga nije umro misterioznom smrću

James Trenton, Afroamerikanac iz savezne države Alabame, vraćao se s posla kad…

Kina ukinula zakon o jednom djetetu i umjesto toga zaposlila hrvatske demografske stručnjake

Kina je konačno ukinula zakon o tome da obitelji smiju imati samo…