burke

Sarajevo, najljepši grad Bosne i Hercegovine, grad s najviše ćevapa po glavi stanovnika i još većim brojem otrovnih čestica po kubnom metru zraka, postao je i prvi grad na svijetu u kojem su muškarci počeli nositi burke, tradicionalnu nošnju žena islamske vjeroispovijesti.

No, Sarajlije se na ovaj modni iskorak nisu odlučili zbog modne (r)evolucije, nego zbog nužde, budući da je u Sarajevu zbog dugotrajne rekordne zagađenosti zraka gotovo nemoguće kupiti maske u ljekarnama, a opće je poznato kako su burke izrađene od guste tkanine koja potpuno prekriva lice i kao takva može poslužiti kao odličan filter zraka.

Novi trend je izazvao zgražanje i bijes poglavara islamske vjerske zajednice koji su napali Sarajlije zbog kršenja vjerskih propisa i kako kažu, izrugivanja s običajima muslimanskog naroda.

-Ja sam praktični vjernik, poštujem Kuran, al jarane, kad je Kuran pisan tad nije bilo Golfa dvice dizelaša – izjavio je Haris Bajrić, jedan od prvih Sarajlija koji je posudio odjevnu kombinaciju od majke.

No nisu samo Bošnjaci prihvatili novi trend, pa je tako zabilježen incident kada su se u BBI shoping centru potukla dva muškarca u burkama. U policijskom izvještaju stoji kako je do incidenta došlo kada je bosanski Srbin Milorad C. (41), koji nije želio razotkriti svoju nacionalnu pripadnost, na kiosku pozdravio prodavačicu u burki sa ‘selam alejkum’. No, problem je nastao jer je prodavačica na kisku zapravo bio bosanski Hrvat Marko B. (36) koji je taj pozdrav shvatio kao provokaciju i nasrnuo na Milorada, zbog čega je došlo do fizičkog obračuna.

Nakon ovog incidenta oglasio se i srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je poručio kako neće dozvoliti ovakvu diskriminaciju srpskog naroda te je podsjetio kako je Srbija jamac Daytonskog sporazuma koji bosanskim Srbima jamči jednak i ravnopravan modni izričaj u Bosni Hercegovini u svim segmentima, pa tako i u nošenju burki.

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije želio komentirati ovaj slučaj dok ne dobije službeni izvještaj, te je najavio kako će to biti prva tema bilateralnog sastanka s turskim predsjednikom Erdoğanom.


Možda ste propustili

Eddie Izzard zbog Brexita zatražio hrvatsko državljanstvo

Britanski komičar Eddie Izzard najavio je kako će u ponedjeljak doći nešto…

Alfa Romeo predstavila motor koji umjesto ulja koristi kremu za ruke kako se vozači više ne bi prljali na svakom koraku

Prljave ruke i minus na tekućem računu oduvijek su bili zaštitni znak…

Ekološka katastrofa u Münchenu: Bosanac pola sata pali Golfa 2, dim od lož ulja proteže se sve do Kölna

Velika ekološka katastrofa potresa Njemačku. Oblak crnog dima koji se protezao od…

BREAKING NEWS: Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Ponekad se u svijetu pojavi vijest koja zaslužuje da je NewsBar prenese u originalnom i neizmjenjenom obliku. Ovo je jedna od tih vijesti.

Sjeverna Koreja snima obradu filma ‘Kako je počeo termonuklearni rat na mom otoku’

Kim Jong Un osobno će režirati obradu hrvatskog filma s naslovom prilagođenim…

Gospa iz Međugorja objavila kako će se sljedeća dva tjedna ukazivati isključivo putem videolinka

Kraljica Mira objavila je sinoć kako se zbog preporuka Svjetske zdravstvene organizacije…