maska lice djevojka
Side view shot of young woman applying facial cosmetic mask in bathroom. Female taking care of her face skin.

Velika polemika koja se vodi oko učinkovitosti maski za lice kod transmisije koronavirusa dobila je potpuno novu dimenziju nakon što je djevojka iz Zagreba objavila potresan status na Instagramu. Ivana M. jutros je na svom profilu objavila kako je pozitivna na COVID-19 iako je od samog početka karantene nosila masku za lice.

Stožer za civilnu zaštitu je objavio kako će temeljito istražiti ovaj slučaj budući da je djevojka pažljivo slušala preporuke epidemiologa i svakog dana nanosila tri sloja maske za lice. Ivana nije željela eksperimentirati s jeftinim kineskim maskama, stoga je koristila isključivo atestirane maske njemačkih proizvođača.

Kako bi konačno razriješili dilemu postavili smo pitanje ministru Viliju Berošu može li se ovo smatrati konačnim dokazom da maske za lice nisu učinkovite te hoće li Stožer konačno zauzeti jasan i nedvosmislen stav o korištenju maski za lice.

-Hvala na pitanju. Pozivamo sve građane da se po pitanju nošenja maski pridržavaju preporuka Stožera, a o njihovoj učinkovitosti treba slušati preporuke epidemiologa – poručio je ministar Vili Beroš.

Budući da ministar nije dao cjelovit odgovor, preporuku o korištenju maski pokušali smo pronaći kod prof.dr.sc. Alemke Markotić, šefice klinike za infektivne bolesti:

-Hvala na pitanju. Građani trebaju pratiti epidemiološku situaciju i slušati preporuke Stožera – objasnila je Alemka Markotić.

S obzirom da nas je profesorica Markotić ponovno uputila na Stožer, isto pitanje smo postavili i šefu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku.

-Hvala na pitanju. Građani se trebaju držati preporuka Stožera po ovom pitanju svakog dana osim nedjelje – poručio je Capak.

Očajni u potrazi za smislenim odgovorom isto smo pitanje postavili i posljednjem članu Stožera, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

-Hvala na pitanju – rekao je ministar.

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako je Stožer složan samo oko stava da se treba držati preporuka Stožera, a kada se zapitate trebate li staviti maku prije izlaska iz kuće, odgovor je jednostavan: -Hvala na pitanju.

Možda ste propustili

Oboljeli od vodenih kozica moraju registrirati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Muškarca iz Perušića koji je dobio vodene kozice država traži da registrira…

Statistički svaka druga baka u Njemačkoj vozi nabrijani sportski auto koji se poslije proda na Balkanu

Njemački ADAC objavio je rezultate višegodišnjeg istraživanja koji su pokazali kako u…

PETA proglasila Hrvatsku najsigurnijom zemljom za životinje jer kod nas nema prebijene kune

Udruga za zaštitu životinja PETA dodijelila je Hrvatskoj povelju i proglasila je…

TVRDI ORASI: Slavonci niti nakon 10 godina života u Zagrebu ne pokupe hercegovački dijalekt

Zagreb kao hrvatska metropola, pod svoja njedra prima građane sa svih strana…

Državna uprava najavila velike uštede struje i zaposlila 10.000 portira za automatska vrata

Kako državna uprava uvijek iznova stremi inovacijama i uštedi, nedavno se pohvalila…

Čitav svijet je poludio za čudesnom dijetom zvanom “hrvatska penzija”

Svjetski mediji prenose vijest o otkriću ove revolucionarne dijete iz Hrvatske, znane…