Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da su Srbija i Kosovo normalizirali gospodarske veze, u sklopu pregovora uz posredovanje SAD-a, javio je CNN. Sporazum uključuje dogovor o međusobnom priznanju Izraela i Kosova, te priznavanja prava prve bračne noći za američkog predsjednika Trumpa.

“Drago mi je objaviti uistinu povijesno postignuće, čuo sam puno lijepih stvari o vašim ženama”, rekao je Trump u Ovalnom uredu, stojeći uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je potpisao sporazum o gospodarskoj suradnji s Kosovom, dok je pravo prve bračne noći ugovoreno kao aneks.

Srbija i Kosovo obvezale su se na ekonomsku normalizaciju pod patronatom SAD-a koji će zahvaljujući ovom ugovoru snažno penetrirati u ovu krasnu zemlju”, poručio je vidno raspoloženi Donald Trump.

Sporazum kojeg je Vučić pomalo nevoljko potpisao, trebao bi osigurati Trumpu pravo prve bračne noći sljedećih 5 godina za sve brakove sklopljene na teritoriju Republike Srbije, bez obzira na nacionalnost mladenke. “SAD se neće miješati u interne odnose bračnih partnera nakon konzumacije ovog ugovora, tako da ovo možete promatrati više kao kumstvo ili pokroviteljstvo američkog predsjednika za novopečene mladence” – objasni je glasnogovornik Bijele kuće.

Trump se nada kako će mu ovaj potez osigurati pobjedu uoči  predsjedničkih izbora u studenome, budući da je pravo ugovorio za predsjednika SAD-a, a svima je jasno kako Joe Biden zbog godina sada jednostavno ne može ispuniti očekivanja američke vanjske politike.

Vučić je ovaj sporazum predstavio kao svoj osobni veliki uspjeh. Priznao je kako mu je Trump u sporazum pokušao uvaliti pravo prve bračne noći, preseljenje ambasate u Jeruzalem i priznanje Kosova, ali on na to nije pristao te se nakon dugotrajnih pregovora izvukao samo uz pravo prve bračne noći i preseljenje ambasade u Jeruzalem. Srbija je zauzvrat dobila kemijsku olovku i ključeve od Bijele kuće – što je, kako tvrdi Vučić, najveći uspjeh srpske politike još od devedesetih.

Možda ste propustili

BREAKING NEWS: Putin potvrdio, invazija na Ukrajinu kreće 29. veljače

Svjetski mediji već danima bruje o potencijalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Preko…

Kao osvetu za burek sa sirom, Bosanci počeli peći štrukle s mesom

Sukob oko bureka sa sirom kulminirao je izravnim napadom Bosne i Hercegovine…

National Geographic proglasio je grad Imotski najljepšim gradom Hercegovine

Ovo je jedno od najvećih priznanja koje je Hercegovina ikada dobila.

Šok u Crnoj Gori: Od koronavirusa umrla stara Đekna

Sinoć je na intenzivnom odjelu Klinike za infektivne bolesti u Podgorici preminula…

Kina ukinula zakon o jednom djetetu i umjesto toga zaposlila hrvatske demografske stručnjake

Kina je konačno ukinula zakon o tome da obitelji smiju imati samo…

BREAKING NEWS: Banane u pidžami uhićene zbog pedofilskog materijala

Poznati televizijski dvojac Banane u pidžami proslavio se ranih ’90-ih jer ulazeći u pidžamama u dječje krevete