Screenshot 2020 02 02 at 14.00.07

Dugi nokat na malom prstu u utorak će i službeno biti uvršten na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Nakon što smo među ostalim zaštitili čipku, razne crkvene procesije, zvončare, bećarac, ličko rukovanje i alku, na red je došao i dobar stari običaj puštanja nokta na malom prstu. Podrijetlo tog običaja i svrha još su predmet znanstvenih istraživanja i različitih teorija.

Neki tvrde kako je običaj došao iz Otomanskog Carstva, a označavao je pripadnost eliti koja se ne bavi manualnim radom. Drugi opet kažu da je običaj potekao od ingenioznosti naših ljudi koji su učinkovito htjeli vaditi šmrklje iz nosa i vosak iz ušiju, pa je mala lopata formirana na malom prstu savršeno služila upravo za to. Danas je dugi nokat na malom prstu također znak pripadanja eliti, i to eliti koja šmrče kokain jer za konzumaciju tog poroka kao pomagalo služi dugi nokat na malom prstu – objasnio nam je Živko Tutić, profesor etnologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Od poznatijih teorija za što sve služi dugi nokat tu je i ona da služi za vađenje ostataka janjetine između zuba, pomaže različitim majstorima s majušnim vijcima, a neki smatraju kako dobro dođe pri čišćenju anusa kod problematičnije defekacije.

Iako je za uvrštavanje u UNESCO-ov popis potrebno još samo glasanje glavnog odbora, već se počelo govorkati kako BiH i Srbija neće dopustiti da dugi nokat na malom prstu bude proglašen isključivo hrvatskom nematerijalnom kulturnom baštinom jer je taj običaj itekako živ među njihovim stanovništvom.

Možda ste propustili

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…