milodar e1579850482326

Silvije Tanaković, župnik iz Bošnjaka kraj Županje, odlučio je angažirati agenciju za naplatu potraživanja kako bi konačno naplatio sva potraživanja od građana po osnovi dobrotvornih priloga. Svećenik je ogorčen jer su ljudi, kako kaže, postali okorjeli materijalisti koji vide samo svoju korist te zaboravljaju na poniznost i pravilo crkvene desetine.

-Apeliram na vjerničku savjest i podsjećam da smo kao članovi Crkve dužni prema petoj crkvenoj zapovijedi davati doprinos. Dosta je bilo izgovora kako vam nije došla plaća ili kako nemate novca zato što morate djeci kupiti odjeću. Tko Bogu kupuje odjeću – grmio je s oltara vlč. Tanaković.

Agencija je odmah pronašla način kako sudskim putem prisiliti građane da daju dobrotvorne priloge. Oni su otkrili kako se krsni list, prema običajnom pravu, može uzeti i kao pravno obvezujući dokument, koji će onda poslužiti kao temelj za sve tužbene zahtjeve.

-Potpisivanjem krsnog lista roditelji i kumovi su u ime krštenika potpisali da prihvaća uvjete korištenja i pravila Katoličke crkve. Dok Biblija, koja se smatra najvišim pravnim aktom crkvenog prava, jasno propisuje obveze koje članovi zajednice moraju podmirivati, stoga ne vidimo zašto bi sud odbacio bilo koji naš zahtjev – objasnio je Šimun Bauk, odvjetnik agencije za naplatu potraživanja iz Zagreba.

Svećenik se na ovaj potez odlučio iz straha da ga država ne preduhitri. Otkako je Porezna uprava počela proganjati dužnike, vlč. Tanaković zabrinuo se kako građanima neće ostati dovoljno da podmire crkvene obveze. On smatra kako bi crkvena potraživanja trebala biti prva u redu naplate kod ovršnog postupka, a ne tamo neka alimentacija.

Svećenici diljem Hrvatske muku muče s insolventnim vjernicima koji su dugo iskorištavali dobrovoljnost crkvenih priloga, no tome je došao kraj. Crkva je odlučna u nastojanju da uvede reda i u svoje redove. Ako građani mogu plaćati državi 25 posto, mogu i Crkvi 10 posto.

Možda ste propustili

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…

Novi slučaj trovanja u Rijeci: Muškaracu (43) nakon čaše mineralne dijagnosticiran prijelom podlaktice

Večeras je u KBC-u Rijeka zaprimljen novi slučaj teškog trovanja mineralnom vodom.…

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…