pomirenje

Nakon nebrojenih godina sukoba na Balkanu, čini se da je pomirenje između Hrvata i Srba konačno na pomolu. Diplomati tvrde da su narodi uspjeli pronaći zajednički jezik, koji nije hrvatsko-srpski, od čega su mnogi strahovali.

Zajednički jezik je još primalniji od svih jezika na Balkanu, pa čak i od svih pisama u regiji, uključujući ćirilicu, glagoljicu i kukasto pismo.

Zajednički jezik kojem su stremili zapravo se krio cijelo vrijeme u blizini, a riječ je o vatri.

Naime, čini se da Srbi i Hrvati imaju običaj spaljivati stvari koje ne razumiju. Vojislav Šešelj tako voli spaljivati hrvatske zastave jer si nikako ne može objasniti postojanje Hrvatske, dok Hrvati vole spaljivati slikovnice o homoseksualnoj ljubavi jer je ne razumiju.

Sada kada je napokon identificiran zajednički jezik, diplomati se nadaju da će moći uspostaviti dijalog. Ipak, neki stručnjaci još uvijek vide komplikacije u ovom planu. Čak i kada Hrvati shvate da spaljuju slikovnice jer ih ne razumiju, jednako kao što Šešelje ne razumije Hrvatsku, postavlja se pitanje kako to objasniti Šešelju koji bi spaljivao i zastave i homoseksualce.

Neki stručnjaci misle da će Šešelj shvatiti hrvatsku poziciju samo ako Hrvati počnu paliti srpske zastave. No, povjesničari upozoravaju da ovo nije prvi put da su Hrvati i Srbi pronašli zajednički jezik jer od davnina jedni drugima spaljuju stvari. To je povijesno imalo katastrofalne posljedice jer su geografski smješteni na buretu baruta pa komuniciranje vatrom može izazvati eksploziju.