zdravko maric
FOTO: N1

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je kako je u 2020. godini do sada zabilježen pad od 15 posto i to bez pada koji je zabilježen u trećem kvartalu, za kojeg se svi slažu kako bi mogao biti koban za državni proračun. Unatoč tome, ministar Marić je optimističan jer kako kaže ‘ovo nije ništa šta je moglo da bude‘.

Unatoč njegovom optimizmu, ministar Marić je preporučio svim građanima koji imaju priliku, da odmah, bez odgađanja, upišu tečaj nekog stranog jezika, po mogućnosti njemačkog ili engleskog.

-Preporučio bih ja i francuski, ali ni u Francuskoj situacija nije nešto bolja nego kod nas, dok Njemačka i Irska i dalje imaju potrebu za uvozom radne snage – objasnio je ministar Marić.

Na novinarsko pitanje znači li to da državni proračun očekuje kataklizma ministar Marić odgovara smireno.

-Ma ne, s proračunom je sve u najboljem redu. He, he… Ali opet, od viška stranog jezika ne boli glava. Evo i ja i ministar Butković smo upisali tečaj engleskog, a guverner HNB je već na B.2 razini njemačkog. Još malo pa će biti kvalificiran za voditelja bauštele u Frankfurtu – dodao je Marić.

Škole stranih jezika su nam potvrdile povećani interesa za tečajevima stranih jezika. Tako jedna od najboljih škola Polyglotte Institute tvrdi da im je preostalo svega nekoliko slobodnih mjesta za njemački i engleski u jesenskom semestru koji kreće za par dana. Njihovi tečajevi su u srži konverzacijski jer s polaznicima otpočetka govore na stranom jeziku, baš kao što će s vama razgovarati vaš novi šef na baušteli Minhenu.

Također, za one koji ne mogu fizički pohađati predavanja postoji mogućnost videokonferencije i interaktivne nastave u kojoj sudjelujete baš kao da ste u učionici.

-U životu je sve stvar izbora. Možete sjediti i tri mjeseca čekati da dobijemo financijske rezultate četvrtog kvartala, ili možete upisati tečaj i za tri mjeseca savladati osnove nekog stranog jezika. Ne znam za vas, ali ja ne volim riskirati – dodao je ministar.