bezos
Seattle City Council / Wikimedia Creative Commons

Osnivač Amazona Jeff Bezos, među prijateljima poznatiji kao ‘inače moj jako dobar prijatelj’, postao je  bogatiji nego što je ikada bio – ako je to uopće više i moguće. U srijedu je vrijednost dionice Amazona porasla za 2 % što je povećalo vrijednost njegove imovine za 4,9 milijardi američkih dolara, odnosno oko 312 milijardi kuna, što je Bezosa učinilo privlačnijim od Brada Pitta u njegovim najboljim godinama.

bezos cash

Osnivač Amazona srijedu će pamtiti i kao dan kada je postao bogatiji od nekada najbogatijeg Billa Gatesa za čak 90 milijardi dolara. Gates se dugo držao na poziciji najbogatijeg čovjeka na svijetu, njegova je imovina u svome vrhuncu bila vrijedna 100 milijardi dolara. No, kada je odlučio ostaviti Internet Explorer po strani i posvetiti se čipiranju svjetske populacije, Bezos ga je rasturio kao Bibinjac 5G antenu na lokalnoj birtiji.

Bezosova imovina trenutno vrijedi 200.000.000.000,00 dolara, a sastoji se od 11 posto udjela u Amazonu, te nešto sitno sa strane od Washington Posta i Blue Origina.

O kakvom se bogatsvu radi, možda najbolje govori sljedeća ilustracija. U svojoj knjizi “Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku” Dražen Rajković procjenjuje kako su Ivo Sander & Co. u svojim najboljim danima, u vremenima ponosa i slave, u pet godina ukrali 98 milijardi kuna. Što znači da su krali jedva 20 milijardi godišnje. Ništa.

sanader oci
Roberta F. / Wikimedia Commons

Ako preračunamo prema srednjem tečaju HNB-a, Bezosova imovina na današnji dan iznosi 1.27 bilijuna kuna, što znači da bi čitavom HDZ-u pod vodstvom Sanadera trebalo čak 63,5 godine da ukradu sve. Time dolazimo do zaključka kako bi ipak mogli pokrasti sve te da bi vjerojatno trebali promjeniti naslov ovog teksta. Ali nećemo, ne zato jer smo lijeni, nego zato što vjerujemo u ljude i znamo da uvijek postoji šansa da Bezos zaradi još 100 milijardi do kraja godine te da ovaj naslov postane i faktografski točan.

Možda ste propustili

BREAKING NEWS: Putin potvrdio, invazija na Ukrajinu kreće 29. veljače

Svjetski mediji već danima bruje o potencijalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Preko…