burke

Sarajevo, najljepši grad Bosne i Hercegovine, grad s najviše ćevapa po glavi stanovnika i još većim brojem otrovnih čestica po kubnom metru zraka, postao je i prvi grad na svijetu u kojem su muškarci počeli nositi burke, tradicionalnu nošnju žena islamske vjeroispovijesti.

No, Sarajlije se na ovaj modni iskorak nisu odlučili zbog modne (r)evolucije, nego zbog nužde, budući da je u Sarajevu zbog dugotrajne rekordne zagađenosti zraka gotovo nemoguće kupiti maske u ljekarnama, a opće je poznato kako su burke izrađene od guste tkanine koja potpuno prekriva lice i kao takva može poslužiti kao odličan filter zraka.

Novi trend je izazvao zgražanje i bijes poglavara islamske vjerske zajednice koji su napali Sarajlije zbog kršenja vjerskih propisa i kako kažu, izrugivanja s običajima muslimanskog naroda.

-Ja sam praktični vjernik, poštujem Kuran, al jarane, kad je Kuran pisan tad nije bilo Golfa dvice dizelaša – izjavio je Haris Bajrić, jedan od prvih Sarajlija koji je posudio odjevnu kombinaciju od majke.

No nisu samo Bošnjaci prihvatili novi trend, pa je tako zabilježen incident kada su se u BBI shoping centru potukla dva muškarca u burkama. U policijskom izvještaju stoji kako je do incidenta došlo kada je bosanski Srbin Milorad C. (41), koji nije želio razotkriti svoju nacionalnu pripadnost, na kiosku pozdravio prodavačicu u burki sa ‘selam alejkum’. No, problem je nastao jer je prodavačica na kisku zapravo bio bosanski Hrvat Marko B. (36) koji je taj pozdrav shvatio kao provokaciju i nasrnuo na Milorada, zbog čega je došlo do fizičkog obračuna.

Nakon ovog incidenta oglasio se i srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je poručio kako neće dozvoliti ovakvu diskriminaciju srpskog naroda te je podsjetio kako je Srbija jamac Daytonskog sporazuma koji bosanskim Srbima jamči jednak i ravnopravan modni izričaj u Bosni Hercegovini u svim segmentima, pa tako i u nošenju burki.

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije želio komentirati ovaj slučaj dok ne dobije službeni izvještaj, te je najavio kako će to biti prva tema bilateralnog sastanka s turskim predsjednikom Erdoğanom.


Možda ste propustili

Alfa Romeo predstavila motor koji umjesto ulja koristi kremu za ruke kako se vozači više ne bi prljali na svakom koraku

Prljave ruke i minus na tekućem računu oduvijek su bili zaštitni znak…

Ekološka katastrofa u Münchenu: Bosanac pola sata pali Golfa 2, dim od lož ulja proteže se sve do Kölna

Velika ekološka katastrofa potresa Njemačku. Oblak crnog dima koji se protezao od…

BREAKING NEWS: Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Ponekad se u svijetu pojavi vijest koja zaslužuje da je NewsBar prenese u originalnom i neizmjenjenom obliku. Ovo je jedna od tih vijesti.

Udruga branitelja Domovinskog rata Muenchen ’91: Jesmo li za to u povlaštenoj mirovini?

Predsjednik udruge Muenchen ’91., koji je trenutačno na kraćem boravku u Remetincu,…

PAPA PORUČIO HOMOFOBIMA: “Ljubite bližnje kao što ljubite svoje koze. Dobro, ne baš toliko…”

Nakon što je uočio neobičan trend kod nekih vjernika, papa je uputio…

Srbi ponosni na svoju autoindustriju jer imaju najmoderniji električni automobil na svijetu – Teslu

Većina Srba ponosna je na srpsku autoindustriju, jer osim Zastave iz Kragujevca…