NB Istraga
NewsBar.hr

Stanje u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu je očajno i javna je tajna kako je Hrvatska jedina zemlja koja trenutno ima više premijera po glavi stanovnika nego ispravnih vojnih aviona. Nakon prošlogodišnjeg propalog pokušaja nabavke izraelskih F-16 Barack Obama, koji je propao jer SAD nije odobrio izručenje bivšeg predsjednika, Hrvatska je nedavno započela proces prikupljanja ponuda za nabavku novih vojnih aviona.

Ova priča bi možda prošla ispod radara da natječaj vrijedan milijardu eura nije raspisan u godini najvećeg pada BDP-a od njegovog rođenja, u godini kada sve zemlje svijeta režu sve moguće budžete i u godini koju ćemo pamtiti po možda najtužnijem događaju od svih, kao godinu u kojoj je Damir Kedžo ostao bez Eurovizije.

No, onda je na mail adresu naše istraživačke redakcije stigao email koji je otkrio pozadinu ove priče koja je toliko nadrealna, i koja će, ukoliko se pokaže istinitom, sigurno rezultirati smjenom bar 14 do 15 ministara ove Vlade.

KRIPTIRANI DOPIS “LOREM IPSUM”

Dokument kodnog naziva ‘Lorem ipsum’, pisan je na šifriranom jeziku a dio je tajne korespondencije između bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića i premijera Plenkovića.

Screenshot 2020 09 09 at 21.41.24

Iako neiskusnom oku ovaj dokument djeluje kao hrpa nabacanih besmislenih riječi koje zajedno izgledaju kao bilo koji govor bivšeg ministra obrane, naši su kriptografi su uz pomoć sofisticiranog algoritma kojeg je razvio naš ugledni imunolog Srećko Sladoljev, uspjeli dešifrirati njegovo značenje.

“If you take all the letters in Andrej Plenkovićs name and then convert them into ASCII code and then add up all the numbers, you will get 1991. Sapienti Sat.
A = 66
N = 73
D= 76
R = 76
E = 71
J = 65
P= 84
. = 69
Total = 1991″

Kada smo na isti način pretvorili sva slova ovog teksta u ASCII kod, te ih zatim pretvorili u ćirilicu, pa zatim natrag u latinicu, otkrili smo sadržaj afere koja je toliko velika i tajna, da čak ni ponovljeno suđenje Perkoviću i Mustaču ne bi uspjelo skrenuti pažnju s nje.

VISOKI IZVOR IZ HDZ-A POTVRDIO SVE

”Dragi Andrej,

ključna stvar u Hrvatskoj, imaš recesiju i ekonomija stradava. S druge strane, u Češkoj imaš turiste i ekonomija ne stradava. Pametnome dosta. Ne mežeš čekati, vrati Čehe materi! Čekamo F-16”

Kada je naš Atari dešifrirao prvi dio teksta koji je očito bio poruka Damira Krstičevića premijeru Plenkoviću, ostali smo skamenjeni. Nismo imali vremena čekati da završi s dešifriranjem drugog djela nego smo odmah krenuli do birtije preko puta sjedišta HDZ-a gdje po čitave dane sjede visoki izvori iz Vlade, te smo odlučili provjeriti točnost ovih informacija iz prve ruke.

Ispočetka nitko nije želio odati nikakve informacije, svima je u očima bio vidljiv strah, no uistinu bi ste se iznenadili kada bi vam rekli što sve možete saznati na tom mjestu ako uz sebe imate litru Pelinkovca.

Naš neimenovani izvor iz HDZ-a je nakon dvije runde potvrdio autentičnost ‘Lorem ipsum’ dopisa i počeo nam odavati detalje najvećeg vojno-ekonomskog akcijskog plana u novijoj Hrvatskoj povijesti.

RUPA U DRŽAVNOM PRORAČUNU

Sve je krenulo kada je u kolovozu ministar Marić obavijestio premijera i čitavu Vladu kako će proračunska rupa ove godine biti preko 20 milijardi kuna. Situaciju je dodatno pogoršala i činjenica da su nas brojne europske zemlje stavile na crvenu listu, zbog čega su turisti odmah prekinuli svoje odmore i pobjegli natrag u svoje matične zemlje. Baš u tom trenutku na dnevni red ministra financija i premijera stiglo je pitanje nabavke vojnih aviona u vrijednosti od 8 milijardi kuna. Premijer je tada pomalo izgubio živce i jasno poručio svima.

“Jesam ja lijepo rekao kako nikakvih investicija ove godine neće biti. Dopuštene su samo investicije koje će imati kratkoročni ROI, što znači ako mi netko pokaže kako će ovi avioni donijeti natrag Hrvatskoj 16 milijardi kuna, možemo razgovarati. Dok se to ne dogodi, nisu ni oni MIG-ovi tako loši – poručio je premijer na zatvorenom djelu sjednice misleći kako je tim riječima temu borbenih aviona spremio u ladicu za nekoliko sljedećih godina, no, grdo se prevario.

VOJNA-EKONOMSKA AKCIJA KODNOG NAZIVA “SANDALA”

Nakon dva tjedna u ured premijera dolazi vojna delegacija umirovljenih generala predvođena bivšim ministrom obrane Damirom Krstičevićem koji su Plenkoviću na stol bacili dokument kodnog naziva “Sandala” a Krstičević mu je poručio “Andrej, meže se”!

Screenshot 2020 09 09 at 21.49.53

Bivši ministar je okupio najbolje umirovljene vojne i ekonomske stručnjake te su razvili plan spašavanja ekonomskog integriteta hrvatskog proračuna kroz vojno-ekonomsku akciju koja uključuje nabavku novih F16 block 70, bombardiranje Praga i zbrinjavanje visoko kapitaliziranih čeških turista-izbjeglica i popunjavanje praznih turističkih kapaciteta.

Plan je zapravo vrlo jednostavna. Hrvatska se treba kratkoročno zadužiti kako bi kupila 12 novih američkih borbenih aviona F16 četvrte generacije, koji su superiorniji od čeških Gripena, bombardirati Prag te odmah otvoriti granice za češke izbjeglice. Česi jednostavno neće imati previše izbora, Njemačka i Austrija nakon Sirije više neće primati izbjeglice, niti jedan Čeh koji drži do sebe ne želi otići u Poljsku, a Mađarska nema mora, tako da je logično očekivati kako će visoko kapitalizirane izbjeglice pohrliti u njima najdražu Hrvatsku.

Budući da ova vojna akcija primarno ima ekonomski karakter, nužno je da se bombardiranje izvrši nakon 15-og u mjesecu, kako bi Česi primili redovne plaće, jer nam ne trebaju izbjeglice bez novca na računu. Kada krene kolona izbjeglica prema Hrvatskoj, to će odmah napuniti budžet hrvatskih autocesta jer će im ministar Butković naplatiti cestarinu. Ali beskontaktno, kako bi pokazali gostima da je i digitalizacija u punom zamahu.

TURISTI-IZBJEGLICE SPAŠAVAJU PRORAČUN

Dva milijuna turista-izbjeglica tada treba rasporediti po primorskim županijama proporcionalno u odnosu na pad BDP-a koji je zabilježen u ovoj godini. Nakon toga Hrvatska treba održavati napetu situaciju do kraja godine na način da svakih 10 dana bombardira po jedan manji grad u Češkoj, čisto kako bi turisti imali dojam da je u matičnoj zemlji ratno stanje te da još uvijek nije sigurno vratiti se natrag.

Plan “Sandala” procjenjuje kako će Republika Hrvatska na ovaj plan potrošiti oko 10 milijardi kuna, dok će povrat investicije u samo prvoj godini biti oko 26 milijardi kuna. No, ono što elaborat tvrdi, jest činjenica kako bi Hrvatska s ovom investicijom mogla na isti način krpati proračun bar dvadeset godina za redom, čime bi ovo postala najisplativija investicija Hrvatske države ikada.

DUGOROČNI PLAN: PAŠTETA

Osim vojno-turističke akcije Sandala, u razvoju je i dugoročni ekonomsko-demografski plan kodnog imena ”Pašteta”. Ovaj plan stupit će na snagu nakon prisilne migracije Čeha u hrvatska turistička središta, kad će na snagu stupiti zatvaranje granica za sve turiste u Hrvatskoj.

Hrvatska granica bit će polupropusna, tj. turistima će biti dopušten ulazak u zemlju, ali nakon ulaska bit će im određena izolacija u trajanju od nekoliko dana pa do više mjeseci, ovisno o njihovoj platežnoj moći. Turisti slabije platežne moći bit će žurno vraćeni u svoje zemlje ili u Crikvenicu, ako si mogu priuštiti barem to.

Česi i ostali turisti tako će biti konzervirani u Hrvatskoj do nekih boljih vremena kad prođe pandemija, a gospodarstvo se normalizira. Čitajući između redaka, to bi moglo značiti da su ovo trajne mjere koje bi se mogle protezati godinama.

ŠTO S AVIONIMA NAKON TURISTIČKE AKCIJE?

Nakon svega preostaje još odgovoriti na pitanje što će Hrvatska učiniti s avionima nakon bombardiranja Češke i osiguravanja uspješne turističke sezone? Logična prognoza bilo bi širenje vojno-turističke akcije na ostale europske zemlje, no stručnjaci strepe da zrakoplovi nakon akcije neće još dugo biti sposobni za let. Na svu sreću, tu na scenu stupa zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je spreman otkupiti vojne avione od države i prenamijeniti ih.

Bandić planira ZET pretvoriti u ZEZ tj. Zagrebački električni zrakoplov pa će tako uspostaviti 12 avionskih linija koje će zamijeniti dosadašnju tramvajsku mrežu, a tramvaje će pretvoriti u dječje vrtiće i fontane. Zagreb bi tako mogao postati prva svjetska aeropola odnosno grad s javnim zračnim prijevozom.

ZAKLJUČAK: PLAN SANDALA JE NAJGORI PLAN, IZUZEV SVIH OSTALIH

Premijer Plenković je navodno bio protiv ovog plana. No kako je godina odmicala, pad BDP-a postajao sve veći i sam je postao svjestan kako je ovo vjerojatno jedina šansa za spas hrvatskog gospodarstva. Plan je nadrealan, okrutan i surov, no brojke su na njegovoj strani. Hoće li Hrvatska krenuti u realizaciju plana, doznat ćemo kroz nekoliko dana. Ukoliko na izboru za nabavku novih aviona pobjedi američka ponuda, savjetujemo vam da otkažete sva putovanja za Češku.

USKORO OPŠIRNIJE…

reporteri:
Vlado Lucić
Kristijan Leskovar

Možda ste propustili

ODGOVOR ČITATELJIMA ‘Visoki časni sud HDZ-a’ nije vijest s NewsBara!

U posljednjih nekoliko sati smo primili veći broj poruka čitatelja NewsBara koji su…

Hrvatska dobila počasnu titulu samuraja zbog vrsno izvedenog demografskog harakirija

Iz Japana su nedavno stigle dobre vijesti za Hrvatsku, koja je primljena…