sapunice

Jučer je u centru Zagreba otvorena specijalna klinika za ovisnike o sapunicama, opojnim drogama čija je zastupljenost posljednjih godina u Hrvatskoj sve veća, a koriste ih osobe oba spola i svih dobnih skupina.
Ove legalne, ali opasne supstance 90-ih su se godina krijumčarile na naš teritorij iz Meksika, a početkom prošlog desetljeća počele su se proizvoditi i u domaćim laboratorijima.

Posljednjih godina dio tržišta preuzeli su i moćni turski karteli. Iako se ne zna točan broj ovisnika, stručnjaci vjeruju kako je više od 80% stanovnika barem jednom u životu konzumiralo droge iz ove skupine.

Sapunice se u organizam unose putem očiju i ušiju, brzo se apsorbiraju i izazivaju snažnu euforiju, ubrzavaju puls i disanje, a mozak konzumenta bombardiran je velikom količinom vizualnih i zvučnih halucinacija.

Iz klinike upozoravaju kako su se ove opasne droge posljednjih godina počele proizvoditi i u drugim zemljama te da bi se na hrvatskom tržištu uskoro mogla pojaviti i ubojita roba indijskih i korejskih TV kartela. Najviše ipak strahuju od pojave novih supstanci iz domaćih laboratorija.