cccj
Flickr/Cory Doctorow

Najveće farmaceutske kompanije i sveučilišta objavila su zajedničko pismo u kojem najavljuju da potpuno obustavljaju testiranje cjepiva protiv koronavirusa zbog strašnih nuspojava koje su uočili. U pismu koje potpisuje više od tisuću znanstvenika i farmaceuta navode brigu za opće dobro i Hipokratovu zakletvu kao glavne motivacije za donošenje ove odluke.

Pismo prenosimo u cijelosti: ”Dužnost znanstvenika, liječnika, ali i ljudskih bića općenito jest pokušati poboljšati svijet i ostaviti ga nadolazećim generacijama u boljem stanju. Duboko vjerujemo u taj moralni imperativ koji nas je i potaknuo da se bavimo našim zanimanjima. Nažalost, naši sadašnji postupci imaju nuspojave koje negativno utječu na svijet i mogle bi ga upropastiti u roku od nekoliko generacija”, stoji u pismu.

”Zadnjih nekoliko godina primijetili smo trend antivaksera, osoba koje vjeruju u ”slobodu izbora” i misle da cjepiva ne smiju biti obavezna. Nažalost, takvo razmišljanje potkopava same temelje jednog od najvećih otkrića u ljudskoj povijesti. Cjepiva su spasila nebrojene živote, ali samo zato što su stvorila grupni imunitet i zaštitila one najranjivije. No, što smo više bolesti uspjeli eliminirati iz populacije, to je više bilo onih koji su tvrdili da takve bolesti ni ne postoje ili su blage te da su cjepiva samo način kojom vladajuće elite kontroliraju narod

”Takvo razmišljanje dodatno se proširilo pojavom koronavirusa, epidemije s kakvom se moderno društvo još nije susrelo. Primijetili smo da je sve više onih koji ne vjeruju ni u bolest koja im je pred očima pa je razumljivo da ne vjeruju ni u bolesti koje smo iskorijenili. Tada smo shvatili da cjepiva imaju veliku nuspojavu zbog koje moramo pod hitno obustaviti sva testiranja”.

”Prekidom proizvodnje sadašnjih i testiranja novih cjepiva, nadamo se da će svijet potonuti u mračni novi vijek u kojem će se ljudi ponovno morati suočiti s posljedicama strašnih bolesti koje ne štede mlado ni staro, zdravo ni rizično. Nadamo se da će u tom mraku još jednom zasjati ljudski duh i genijalnost koji će polučiti nova rješenja i iskorake koji će inspirirati buduće generacije, jednako kao što su Pasteur, Fleming, Salk i ostali inspirirali nas”.

Pismo zaključuju riječima: ”Više se ne možemo odmarati na lovorikama i promatrati zlo koje su medicinska dostignuća prouzročila svijetu. Antivakserski način razmišljanja jedna je od najvećih prijetnji ljudskom napretku pa će civilizacija stagnirati i polako tonuti dok se čovječanstvo ne izdigne iz njega i ponovno se počne oslanjati na znanost. Već smo preživjeli mračni srednji vijek, nakon kojeg su došli renesansa i prosvjetiteljstvo pa se nadamo da nam slijedi drugo prosvjetiteljstvo. Pozivamo se na Hipokratovu zakletvu i nadamo se da će ovaj gorki lijek postati spas čovječanstva. Svjetska znanstvena zajednica želi vam sreću i bolje sutra”.

Znanstvenici su u pismu podijelili neke od nuspojava cjepiva koje su ih motivirale na ovu odluku, a možete ih pogledati u nastavku.

antiv1
festival slobode
Screenshot/YouTube
Možda ste propustili

Grupa izbjeglih ustaša osnovala Kukaste Križevce usred brazilske prašume

Znanstvena ekspedicija je u zapadnim predjelima Amazone pronašla tajno naselje ustaške emigracije…

Šešelj želi eliminirati ‘pedeve’, stručnjaci nisu sigurni radi li se o poreznoj reformi ili o genocidu

Šešelj želi eliminirati pedeve, stručnjaci nisu sigurni radi li se o poreznoj…

Srbi ponosni na svoju autoindustriju jer imaju najmoderniji električni automobil na svijetu – Teslu

Većina Srba ponosna je na srpsku autoindustriju, jer osim Zastave iz Kragujevca…

STIŽE PRINOVA: Mama svih bombi i tata svih bombi očekuju bebu svih bombi

Pentagon je objavio sretne vijesti kako je njihova “mama svih bombi” ostala…

U Srbiju stiže taksi usluga UBER koja će se za njihovo tržište zvati UBRE

Taksi usluga Uber stiže u Srbiju gdje će se radi brže popularizacije…

Rusi ucjenjivali Trumpa gnjusnim snimkama njegovih govora i javnih nastupa

Američke obavještajne agencije otkrile su da Rusi već godinama ucjenjuju Trumpa gnjusnim…