andrej plenkovic
foto: N1

Nakon što je SAD blokirao prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj kada je posao već bio zaključen, počela su se pojavljivati nagađanja kako bi čitava stvar mogla dobiti epilog na međunarodnom sudu.

Izrael je odmah ponudio da umjesto spornih borbenih aviona serije F16 – Barak, Hrvatskoj isporuči stariju seriju, F16 – Metuzalem, ali Hrvatska je odmah ponudu odbila s opravdanjem kako već imamo nekoliko MiG-ova iz serije Metuzalem i jednog bivšeg premijera iz iste serije.

Budući da u ugovoru stoji kako Izrael Hrvatskoj treba samo isporučiti borbene avione koji su mlađi od 300 godina i u stanju su preletjeti od Virovitice do Karlobaga u slučaju velikosrpske invazije, Hrvatska je tim odbijanjem prekršila međunarodni ugovor – zbog čega se Izraelu otvorio prostor za tužbu protiv Hrvatske.

No, premijer Plenković je sa smiješkom prokomentirao ovaj rasplet događaja.

Još jednom ću ponoviti: Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Što se tiče najavljene tužbe nema razloga za brigu, pa svi znamo da nakon 10 godina sve ide u zastaru, a ti avioni već imaju preko 30 – izjavio je premijer Plenković.

Ministar obrane Krstičević je također naglasio kako će ova tužba samo ojačati strateško partnerstvo između Izraela i Hrvatske, a dugoročna politička i gospodarska suradnja otvorit će prostor novim investicijama koje će utjecati na razvoj hrvatske obrambene industrije i gospodarstva u cjelini.

Možda ste propustili

ODGOVOR ČITATELJIMA ‘Visoki časni sud HDZ-a’ nije vijest s NewsBara!

U posljednjih nekoliko sati smo primili veći broj poruka čitatelja NewsBara koji su…

Hrvatska dobila počasnu titulu samuraja zbog vrsno izvedenog demografskog harakirija

Iz Japana su nedavno stigle dobre vijesti za Hrvatsku, koja je primljena…