huligani split

Priča o četvorica igrača vaterpolo kluba Crvena zvezda koji su napadnuti u subotu u centru Splita dobila je novi preokret. Iako se očekivalo da će trojica osumnjičenih zaraditi kaznenu prijavu zbog zločina iz mržnje, na kraju se ispostavilo da nisu napali srpske vaterpoliste zbog njihove nacionalnosti, nego zato što su mislili da su u pitanju Zagrepčani.

Naime, četvorica srpskih vaterpolista su u popodnevnom izlasku obukla trenirke da nitko ne vidi njihove dresove i zaputili su se u restoran na pizzu, a čitavim putem su na telefonima gledali seriju ‘Nad lipom 35’ kako bi skinuli hrvatski naglasak.

Prije ulaska u resturan, zaustavili su slučajnog prolaznika Martina Pauka, koji im je iz nekog razloga djelovao kao uljuđen i civiliziran građanin pa su ga upitali kako se hrvatskom naručuje ‘kombinovana pizza’, na što im je ovaj odgovorio da se to u hrvatskoj zove ‘miješana pizza’, ali budući da su oni iz Srbije savjetovao im je da naruče ‘mešanu pizza’ kako bi zvučali autentičnije. Srpski vaterpolisti su se prvo pola sata čudili hrvatskom jeziku, jer sami nikada ne bi zaključili da se kombinovana na hrvatskom kaže miješana.

Kada su sjeli u restoran, konobar je došao do njih i upitao ih što žele, a golman Aleksandro Kralj je naručio ‘četiri mešane pizze’. Konobaru je naglasak na prvu bio malo čudan, no problem je nastao kada je Aleksandro pitao svoje suigrače; “Dečki, kaj bu te popili bre?”

U tom se trenutku konobar okrenuo i doviknuo kuharu: “Može četiri miješane i palica za Purgere u ćošku!” U tom trenu su svi nasrnuli na srpske vaterpoliste.

Huligani su se branili kako su čitavo vrijeme bili uvjereni da su srpski vaterpolisti zapravo Purgeri, jer su govorili na ekavici i kajkali, a za crvene zvijezdu na majici su mislili da su članovi Radničke Fronte ili pak samo vole Heineken. Huligani za sebe tvrde kako oni nikada ne bi napali nekoga samo zato što je Srbin, jer žive u turističkom gradu i sami žive od turizma, a cipelarenje Purgera je ionako više dio kulturnog nasljeđa ovog kraja.

Policija je prihvatila objašnjenje splitskih huligana te je odustala od podizanja kaznenih prijava, a srpskom sportskom savezu su poslali priručnik dalmatinskog žargona kako bi se ubuduće izbjegli ovakvi nesporazumi.