Nikola tesla
Pripremna osnovna škola Gospić

Istraživanje povijesne građe o Nikoli Tesli, koje je proveo Hrvatski institut za povijest, otkrilo je dosad nepoznat i šokantan detalj iz života najvećeg hrvatskog izumitelja. U arhivskom spisu Pripremne osnovne škole u Gospiću povjesničari su pronašli svjedodžbu iz sedmog razreda u kojoj se vidi kako je Tesla išao na popravni iz tehničkog odgoja jer nije uspio savladati slaganje strujnog kruga što je jedan od osnovnih zadataka iz kurikuluma tehničkog odgoja.

Povjesničari su ostali šokirani ovim otkrićem, jer im je bilo nepojmljivo da je jedan od najvećih znanstvenih umova u povijesti imao problema s tako elementarnim zadacima, kojeg bez problema rješavaju čak i najlošiji učenici.

-Prvo smo mislili da je riječ o nekoj grešci, da je ta svjedodžba pripadala možda nekom drugom učeniku istog imena ili prezimena. Ali JMBG je potvrdio da je to bio Nikola Tesla. Ne znam što više reći – potvrdio je Adam Ravančić, ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest.

Povjesničari su nakon prvog šoka utjehu pronašli u spoznaji kako je i Albert Einstein ponavljao sedmi razred jer je pao fiziku, pa su obrazloženje pokušali pronaći u tezi kako jednog genijalca takav neuspjeh u toj dobi može do te mjere motivirati da kasnije posveti čitav život istraživanju i inovacijama samo kako bi dokazao sebi i drugima kako je u konačnici uspio riješiti problem.

Stoga, ovo bi otkriće trebalo poslužiti kao nit vodilja svim roditeljima da budu svjesni ako njihovo dijete u osnovnoj ili srednjoj školi padne matematiku – to ga samo može motivirati da jednog dana postane ministar financija i u svoje ruke uzme čitav državni proračun – poput bivšeg ministra financija Ivana Šukera.

Zanimljivo je za dodati kako su nakon ovog otkrića hrvatski nacionalisti po prvi put priznali kako je Nikola Tesla ipak bio Srbin, jer da je bio Hrvat znao bi kako složiti strujni krug u osnovnoj školi, budući da su ga čak i neki od njih uspjeli složiti.

Možda ste propustili

Odzvonilo nesporazumima: ZET svoje zaposlenike šalje na tečaj hrvatskog jezika

Zaposlenici ZET-a u skorije će vrijeme upisati tečaj hrvatskog jezika. Kako su…

DERMATOLOZI UPOZORAVAJU: Sve više žena već u tridesetima dobiva filtere na profilnoj

Starenje je najljući neprijatelj svake žene kojoj generalizacija poput ove ne smeta.…

Jedna od najpoznatijih kumica s Dolca više ne želi uzimati jaja kokošima jer ima prigovor savjesti

Jedna od najpoznatijih kumica s Dolca, Verica Grabaršćak, više ne želi uzimati…

Vegani prosvjeduju protiv konzumiranja kokica u kinu

Jučer su diljem Lijepe naše organizirani masovni prosvjedi vegana koji prosvjeduju protiv…

TALAČKA KRIZA U TRAMVAJU: Baka koja izlazi za 17 stanica stala na ulaz i ne pušta nikoga van

Jutros oko 7 sati počela je najveća talačka kriza u povijesti Zagreba,…

Slavonski roditelji traže zabranu crtića Pepa Prase jer im djeca ne žele sudjelovati u svinjokoljama

U Slavoniji roditelji skupljaju peticiju za zabranu crtića Pepa Prase jer im…