markic

Goruća tema ovih dana u Hrvatskoj je Istanbulska konvencija. Iako se svima čini da i građani i političari imaju pametnijeg posla, neki politički akteri mahnito pokušavaju potkopati ratifikaciju konvencije. Nije nam bilo jasno zašto su se političari aktivirali baš za ovu temu kad su u svemu ostalom potpuno impotentni pa smo pobliže proučili Istanbulsku konvenciju.

Čini se da je stavka koja ih naročito uznemirava takozvana “rodna ideologija” koja štiti jedinke ženskog i srednjeg roda, tj. žene i djecu. Taj oblik zaštite sugerira da bi bilo zabranjeno krasti ženi i djeci. Iako to ne piše doslovno u konvenciji jer se do sada podrazumijevalo, naši su političari uvijek pronalazili način kako na sve moguće načine, pa tako i pronalaženjem lingvističkih i gramatičkih rupa u zakonu, pljačkati žene i djecu.

No, konvencija bi zatvorila postojeće rupe u gramatici i moralu pa će mnogi političari ostati bez glavnog izvora zarade – pljačkanja žene i djece. Tako ispada da se saborski dušobrižnici brinu samo za svoj džep, što nas je jako iznenadilo, da ne kažemo prenerazilo.