HAVC je objavio ono što su svi već dugo slutili, inspiracija za filmove koji veličaju domaće ratne pobjede lagano blijedi, scenaristi su potrošeni, a osvježenje nije ni na vidiku. Napominju kako su tome uvelike pridonijele i poneke haaške presude hrvatskim generalima te konstatacije da je Oluja zapravo bila zločinačka akcija, a to je dodatno zbunilo domaće autore jer više nisu sigurni koje ratne pothvate smiju veličati u filmskim uprizorenjima. Prisjećaju se dobrih starih vremena kad su gotovo pola stoljeća nakon završetka 2. svjetskog rata snimali isključivo ratne filmove koji su veličali partizansku pobjedu nad fašističkim neprijateljem.

– Tad se nije pitalo što je tema filma, nego koji je partizan glavni lik – prisjeća se sa suzom u oku Saša Brašić, statist koji je poginuo u čak 50 partizanskih filmova.

Njihov je prijedlog da Vlada RH s novim mjerama za spas gospodarstva razmisli i o objavi rata nekoj od susjednih zemalja kao mjeri koja bi trebala spasiti domaću filmsku industriju.

– Smatramo kako bi bilo najbolje da to bude jedna od zemalja s kojima graničimo na jugu ili istoku jer one nisu u NATO savezu, što znači da ćemo sigurno izvojevati pobjedu – kaže Saša i dodaje kako ne bi imali ništa protiv ni da se objavi rat Iranu jer će se onda cijeli svijet priključiti Hrvatskoj u vojnom pohodu, a to će biti dovoljno inspiracije za sljedećih 50-ak godina.