Turbo LozUlje

Prošle su dvije godine od lansiranja Golfa na električni pogon i čitav svijet je prihvatio ovu hvale vrijednu inovaciju iz Wolfsburga. Prodaja je jedino zapela u susjednoj Bosni i Hercegovini, što zbog ljubavi prema dizelskim motorima što zbog činjenice da kod njih postoji tek jedna javna stanica za punjenje na istosmjernu struju.

Ove neprilike su se pokazale kao plodno tlo za bosansku inovativnost, pa je tako Edin Mešić, automehaničar iz Sarajeva došao na ideju kako da proizvede nadogradnju koja će omogućiti ekološki osvještenim ljubiteljima Golfa da svoj automobil pune i za vrijeme vožnje bez razmišljanja o ograničenju koje nameće doseg baterija.

Iskoristio je svoj stari dizelski agregat, prilagodio mu dimenzije tako da stane u prtljažnik automobila i spojio ga izravno na kabel za napajanje. Rezultat je bio neočekivan, TLI (turbo-ložulje-injection) agregat je bez problema napajao baterije u stvarnom vremenu i automobil je bez problema prešao preko 100 kilometara sa samo tri litre lož ulja.

Iako Edinov TLI agregat proizvodi štetnih plinova poput manjeg tankera, on je uvjeren kako će na ovaj način pomoći u borbi protiv globalnog zatopljenja.

-Meni je prije svega stalo do zaštite okoliša, zato sam i kupio Golfa na električni pogon jer želim smanjiti emisiju CO2. Moj auto je i dalje električni s dizelskim pluginom što bi rekli – objasnio je Edin.

Nakon što se pročula vijest o ovom otkriću, Google je objavio kako je ‘električni golf na lož ulje’ postala najtraženiji pojam na bosanskoj tražilici i po prvi put skinula s trona tradicionalne pojmove poput ‘njemački papiri’ i ‘treći entitet’.

Ministarstvo prometa je prepoznalo potencijal ovog velikog izuma te je najavilo kako će od sljedeće godine uvesti subvencije za električne automobile koji se pune na dizelski agregat s lož uljem, jer vjeruju kako bi to konačno moglo riješiti problem smoga zbog kojeg Sarajevo već godinama nosi titulu drugog najzagađenijeg grada na svijetu.

Možda ste propustili

HRVATSKA BUFFY: Umirovljenica Ana svaki dan na putu do Dolca ubija vampire svojim zadahom po češnjaku

Umirovljenica Ana proglašena je hrvatskom Buffy jer svaki dan na putu do…

Žene koje se udaju za bradate muškarce moći će dobiti poništenje braka ako im se ne svidi što vide ispod brade

Žene koje se udaju za bradate muškarce moći će dobiti crkveno poništenje…

Vlada će subvencionirati letove za Njemačku kako bi ljudi jeftinije putovali na posao

Hrvatska Vlada subvencionirat će sve letove za Njemačku kako bi Hrvati jeftinije…

Istraživanje je pokazalo kako razvedenim muškarcima nije jasno zašto ih s bivšom suprugom napuste i vilenjaci koji spremaju stvari po kući

Istraživanje je pokazalo kako razvedenim muškarcima nije jasno zašto ih s bivšom…

Studenti koji padnu godinu moći će jesti isključivo na kiksicu

Redovni studenti koji padnu godinu, moći će u studentskoj menzi jesti isključivo…

Čovjeka koji se tri dana nije ulogirao na Facebook proglasili mrtvim

39-godišnji Marko K. iz Zagreba proglašen je mrtvim nakon tri dana što…